AOC Q2577PWQ review: slimme keuze

Aantrekkelijke prijs, veel werkruimte en prima beeldkwaliteit

Door


AOC Q2577PWQ

De AOC Q2577PWQ is zoals gezegd een 25-inch monitor met een resolutie van 2560x1440 beeldpunten, goed voor een pixeldichtheid van 117 ppi. Deze resolutie duiden we doorgaans aan als wqhd, al spreken sommige fabrikanten ook wel over qhd. AOC heeft het scherm dunne randen gegeven en een zilveren strook onder het paneel, wat het een luxe uiterlijk geeft. De dunne randen zijn in de praktijk wel iets breder, want het actieve deel van het paneel begint op zo'n halve centimeter van de rand. Ook de voet is zilverkleurig, met transparant plastic over metaal(kleurig) folie. De 'nek' van het scherm is van glimmend zwarte kunststof. Hoewel die vrij dun is, staat het paneel er stabiel op. Al met al is het een elegante verschijning; meer gebruik van metaal had het uiterlijk allicht nog luxer gemaakt, maar zou onherroepelijk in een hogere prijs geresulteerd hebben.

AOC Q2577PWQ

De voet van de Q2577PWQ is in hoogte verstelbaar, en het paneel kan ook draaien en kantelen op deze voet. Roteren naar portretstand behoort ook tot de mogelijkheden - het is een prima, ergonomische basis zoals we die graag zien bij beeldschermen. De bediening van het on-screen menu gaat met tiptoetsen onder de rechterkant van het paneel. Het menu zelf is behoorlijk overzichtelijk, de bediening met deze toetsen is niet ideaal, maar wel nog altijd wat het merendeel van de fabrikanten toepast. Een oplossing met een joystickje heeft onze voorkeur, maar die is hier dus niet aanwezig. 

AOC Q2577PWQ

Qua aansluitingen biedt AOC vga, hdmi, displayport en dual-link dvi: elke gangbare interface is dus voorhanden. Verder zien we audio in- en uitgangen, en is een stel speakers ingebouwd. Zoals gebruikelijk moet je daar niet veel van verwachten, maar voor functionele weergave van systeemgeluiden kan het handig zijn. Wat we niet zien is een usb hub, die zal AOC hebben wegbezuinigd om de prijs laag te houden.

AOC Q2577PWQ
Testresultaten kleurweergave

Bij de standaard instellingen zien we al prima testresultaten voor de kleurweergave. Hoewel niet alle meetpunten exact liggen waar we ze wensen, zijn de afwijkingen zeer klein. Op basis van de CIE2000 norm is de gemiddelde kleurafwijking slechts 2,6, kleiner dan je met het blote oog kan zien. De kleurtemperatuur is net 6306 K ook prima, iets onder het ideaal voor standaardgebruik van 6500K, maar dat is amper merkbaar. Voor doorsnee gebruik, maar ook voor beeldbewerking, is het scherm direct uit de doos al prima geschikt.

AOC Q2577PWQ
Testresultaten gamma en grijswaarden

Ook de resultaten van de grijswaarden zijn lang niet slecht. De gemiddelde afwijking van 3,31 (CIE2000) is erg goed te noemen, afstelling hiervan is veelal een grotere uitdaging voor de fabrikanten dan die van de kleuren. De gammawaarde is met gemiddeld 2,03 wel wat te laag, waardoor mogelijk wat details in lichte delen van het beeld wegvallen. Het is echter nog alleszins acceptabel. In de verdeling van de deelkleuren zien we dat deze redelijk dezelfde lijn volgen, alleen blauw wijkt wat af, zeker vanaf zo'n 70 helderheid. De kleurmenging zorgt voor een mooi neutraal witpunt. Tot zover niets te klagen!


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AOC Q2577PWQ

25 inch, 2560x1440, 117 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 5 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

299,95 €

gem. 299,95 €
2 shops, 1x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*