AOC Q2577PWQ review: slimme keuze

Aantrekkelijke prijs, veel werkruimte en prima beeldkwaliteit

Door


Testresultaten helderheid en contrast

We vergeleken de AOC Q2577PWQ met 5 andere 24- en 25-inch monitoren met een resolutie van 2560x1440 pixels: zoals gezegd is er nog niet heel veel te kiezen in dit segment, maar neem die keuze wel toe de laatste tijd. Zoals altijd testen we monitoren zoals ze uit de doos komen. In de grafieken op deze en de volgende pagina's wordt de Q2577PWQ weergegeven met een rood balkje.

Helderheid max.

De maximale helderheid is van belang om te weten of je voldoende ziet in een omgeving met veel licht. De eenheid waarin we die noteren is candela per vierkante meter ofwel cd/m², voorheen ook wel als 'nit' bekend. Als vuistregel geldt dat 200 candela per vierkante meter volstaat, voor kantooromgevingen wordt tegenwoordig meestal 250 cd/m² aangehouden.

De maximale helderheid van de AOC Q2577PWQ is een ronduit enorme 438 cd/m².

Helderheid min.

De minimale helderheid is een goede indicatie voor hoe contrastrijk het scherm is. Een eenvoudig sommetje leert immers dat een afname van het minimale niveau (bijvoorbeeld 0,1 cd/m²) een veel hoger effect heeft op de contrastratio dan een even grote toename van het maximale niveau. Omdat TFT-panelen altijd werken met een 'lichtbak' die door de matrix met beeldpunten heenschijnt, is een absoluut nulniveau bijna niet te bereiken. Alleen VA-modellen komen daarbij dicht in de buurt.

We meten een minimale helderheid van 0,41 cd/m², wat aan de hoge kant is. We zien dezelfde karakteristiek bij de fameuze Dell U2515H.

Helderheid uniformiteit

De helderheid uniformiteit geeft aan hoe gelijkmatig een paneel verlicht wordt. We delen het scherm op in een aantal zones en meten de helderheid. De vermelde waarde is de helderheid van het minst heldere deel, als percentage van het helderste deel. Waardes boven de 75% zijn acceptabel, vanaf 80% rekenen we het als 'goed' en boven de 85% is erg goed. 

De achtergrondverlichting van de Q2577PWQ is uitstekend, de beste van het testveld.

Contrast

Hierin brengt de AOC Q2577PWQ het er prima vanaf, vrijwel identiek aan de Dell U2515H, maar wat minder dan de Philips 258B6QJEB.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AOC Q2577PWQ

25 inch, 2560x1440, 117 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 5 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

281,24 €

gem. 289,19 €
4 shops, 3x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*