AOC Q2577PWQ review: slimme keuze

Aantrekkelijke prijs, veel werkruimte en prima beeldkwaliteit

Door


Testresultaten kleurtemperatuur en kleurechtheid

De kleurweergave beoordelen we aan de hand van een aantal aspecten. Belangrijk om te weten is, dat door middel van kalibratie altijd veel te verbeteren is. Echter, bij het merendeel van de beeldschermen gaat het dan om kalibratie van het videosignaal, in combinatie met de monitor. Het aantal beeldschermen dat in hardware gekalibreerd kan worden is erg klein en deze modellen zijn significant duurder. Om die reden is het niet zinvol beeldschermen te kalibreren voor een test. In plaats daarvan meten we of en in welke mate een monitor middels kalibratie te verbeteren valt. Daarbij gaan we uit van de sRGB-kleurruimte.

Voor deze metingen maken we gebruik van de CALman software van SpectraCal, in combinatie met een X-rite i1 Display Pro colorimeter.

Native kleurtemperatuur

We kijken hoe dicht we zonder kalibratie de 6500 K kunnen benaderen, een kleurtemperatuur die wordt beschouwd als het meest geschikt voor dagelijks gebruik en een die dicht met die van daglicht overeenkomt.

De gemeten kleurtemperatuur is met 6306 K prima, zeer dicht in de buurt van de gewenste 6500 K.

Gammawaarde

De gemeten gammawaarde bedraagt 2,03. Dat is aan de lage kant, een afwijking van 0,17 ten opzichte van de wenselijke 2,2, maar het is nog acceptabel.

Kleurechtheid

We hebben de kleur- en grijswaardenafwijking volgens zowel CIE1994 als CIE2000 gemeten; van die laatste hebben we nog wat minder vergelijkingsmateriaal. De AOC Q2577PWQ zet zoals gezegd goede resultaten neer, maar de concurrentie is stevig en overwegend nog net wat beter. Dit zijn echter verschillen die je bij de meeste toepassingen niet zal gaan zien.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AOC Q2577PWQ

25 inch, 2560x1440, 117 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 5 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

281,24 €

gem. 289,19 €
4 shops, 3x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*