AOC Q2577PWQ review: slimme keuze

Aantrekkelijke prijs, veel werkruimte en prima beeldkwaliteit

Door


Testresultaten reactietijd en input lag

Reactiesnelheid is de aanduiding voor hoe snel pixels van kleur kunnen veranderen. Een waarde minder dan 16 milliseconden is vereist om voldoende te scoren, onder de 10 is goed, onder de 5 is uitzonderlijk goed. We hebben minder modellen getest met overdrive actief, dus het vergelijkingsmateriaal is daar wat beperkt. De 20%-80%-20% test is lastiger en telt dus zwaarder mee.

Bij de zwart-wit-zwart transities is de AOC Q2577PWQ niet de snelste, maar de gemeten waarde is nog ruim binnen onze norm van 16 ms. Bij de 20%-80%-20% grijs overgangen zien we dat de optimale overdrive instelling van de AOC een nette - voor IPS-begrippen - 14 ms oplevert. Kijken we naar de deelwaarden op de productpagina, dan zien we dat rise- en fall-tijden min of meer even lang duren, dus een enkele transitie duurt zo'n 7 ms. Dat is een prima resultaat. Daarbij zien we wel wat meer overshoot dan bij Philips en Dell, die wat minder agressieve instellingen hanteren. Mogelijk ervaar je dus wat eerder overshoot-artefacten bij de AOC: de prijs voor de snellere transities.

Tot dusver prima nieuws, maar hoe zit het met input lag?

0%-100%-0%

20%-80%-20%

Overshoot en undershoot

Input lag

Onze metingen met de Leo Bodnar input lag tester zijn voor schermen met een resolutie hoger dan 1920x1080 niet altijd consistent, mogelijk omdat het 1920x1080 signaal door die monitoren moet worden opgeschaald. Dat is natuurlijk niet per se representatief voor de praktijk waarbij de native resolutie wordt aangevoerd. Onze standaard input lag metingen waarbij we vergelijken met een CRT-beeldbuis zijn daarom een tweede indicatie.

De AOC Q2577PWQ vertoont een consequentie input lag van 16 ms, die we ook zagen bij het zustermodel van Philips. Dat zal het scherm voor de meest fervente, op professioneel spelende gamers, diskwalificeren. De meeste andere gebruikers zullen dit niet merken, maar het is iets om rekening mee te houden voor wie snelle (online) shooters speelt.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

AOC Q2577PWQ

25 inch, 2560x1440, 117 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI, DisplayPort, 5 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

281,24 €

gem. 289,19 €
4 shops, 3x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*