Crucial MX300 750GB review: eerste 3D NAND SSD van Crucial

Eerste 3D NAND SSD van Crucial

Door


Inleiding

Na Samsung komt nu ook Crucial met een SSD gebaseerd op 3D NAND, namelijk de Crucial MX300 reeks. Het voornaamste voordeel van 3D NAND is dat geheugenchips goedkoper te produceren zijn, terwijl ze wel gebakken worden met een relatief groot procedé en daardoor minder inboeten aan levensduur. In deze review bekijken we de Crucial MX300 750GB.


3D NAND is de toekomst van flashgeheugen, maar vooralsnog zijn niet veel fabrikanten erin geslaagd om 3D NAND SSD's op de markt te brengen. Samsung gebruikt uiteraard al enkele generaties zijn 3D V-NAND, maar hiermee loopt het bedrijf ver vooruit op de markt. Crucial komt nu als tweede fabrikant met een SSD die gebaseerd is op deze technologie. 

We hebben eerder beschreven wat de voordelen zijn van 3D V-NAND, maar het komt erop neer dat de productie ondanks een groot procedé toch relatief goedkoop kan plaatsvinden. Samsungs 3D V-NAND is bijvoorbeeld 40nm, vergeleken met die-groottes van onder de 20nm voor de meeste 'planar' SSD's. Die shrinks hebben bij SSD's geen directe voordelen, zoals we die kennen van processors. Wel neemt de levensduur in de regel iets af. Fabrikanten verkleinen het procedé echter wel graag, omdat dit de kosten drukt en ze daardoor hun producten tegen een lagere prijs kunnen aanbieden. 

Crucial MX300 750GB

De Crucial MX300 is in een ander opzicht vernieuwend: de enige uitgebrachte variant heeft een capaciteit van 750GB (andere capaciteiten en form factors komen later dit jaar uit). Dit is pas de tweede SSD van deze capaciteit die ooit op de markt is verschenen: de vorige was de Samsung 840 Evo 750GB. Inmiddels is deze schijf end of life, en Samsung besloot bij de 850 Evo serie ook geen opvolger hiervoor uit te brengen. Nu kiest Crucial er dus voor om wel een 750GB schijf uit te brengen. In onze ogen is dit positief, omdat je dankzij deze tussenoptie niet meer genoodzaakt bent om een 1TB SSD te nemen als 500GB net niet genoeg is voor je.

De MX300 750GB is erg vriendelijk geprijsd, met een prijs per gigabyte van minder dan 30 cent. Hiermee is hij nauwelijks prijziger dan de BX200 budgetlijn van Crucial.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Crucial MX300 750GB

SSD, 750 GB, Serial ATA 600, Marvell 88SS1074, 530 MB/s, 510 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*