CPU-koeler review: 22 nieuwe modellen getest

Vergelijkingstest met 32 CPU-koelers

Door


Conclusie

Wil je je processor overklokken, dan kan je eigenlijk niet om een relatief dure koeler heen. De beste CPU-luchtkoeler is op dit moment de Noctua NH-U14S, die efficiënter koelt dan alle andere modellen. De prijs is daar ook naar, met gemiddeld 68 euro. Hij ontving niet voor niets eerder al onze Ultimate Product Award: als je de beste luchtkoeler voor je CPU wilt en geld geen rol speelt, dan moet je deze Noctua nemen.

Een vriendelijker geprijsd alternatief dat bijna net zo goed koelt is de 48 euro kostende Scythe Fuma. Wat ons betreft is dit de CPU-koeler die je op dit moment moet hebben. Hij ontving eerder een Excellent Choice Award, die we hier nog eens bekrachtigen. Deze award is er ook voor de Arctic Freezer i32, die voor een prijs van 34 euro toch heel goede koelprestaties levert. Daarnaast kan je hem semi-passief instellen, omdat de fan helemaal stil kan staan. De Freezer i32 is de koeler met de beste prijs/kwaliteitverhouding.

Arctic Freezer i32
De Arctic Freezer i32 heeft een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en kan zelfs semi-passief werken!

Heb je een budget van 30 euro of minder, dan heb je vier goede keuzes. Allereerst zijn er de Gelid Tranquillo Rev. 2 en de Raijintek Themis, met een prijs van 30 euro. De koelprestaties van deze twee producten zijn nagenoeg gelijk, maar de Tranquillo is standaard helaas niet compatibel met het LGA2011-platform. Een andere goede keuze is de Arctic Freezer i11, die voor gemiddeld 25 euro heel aardig koelt. Tot slot heb je de Zalman CNPS10X Optima. Deze koeler presteerde goed voor zijn prijs van gemiddeld 27 euro ten tijde van de publicatie van dit artikel in het blad, maar inmiddels is hij helaas niet meer verkrijgbaar. We horen dat Zalman van plan is om een refresh hiervan uit te brengen, dus als je hem kan krijgen is hij een aanrader. Al deze producten krijgen een Great Value Award.

Heb je een Pentium, Celeron of i3, dan kan je uiteraard volstaan met een nog goedkoper model. Zelfs een onoverklokte of licht overklokte i5 of i7 kan geruisloos gekoeld worden door de goedkopere aanraders in de test, die nog altijd een stuk beter presteren dan een standaard ‘boxed’ koeler.


Noctua NH-U14S


Arctic Freezer i32
Scythe Fuma


Arctic Freezer i11
Gelid Tranquillo Rev. 2
Raijintek Themis
Zalman CNPS10X Optima


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*