CPU-koeler review: 22 nieuwe modellen getest

Vergelijkingstest met 32 CPU-koelers

Door


Inleiding

Het is inmiddels alweer een jaar geleden dat we een round-up hadden van CPU-koelers. Hoog tijd voor een test waarin we nieuwere modellen opnemen. In deze review bekijken we 22 nieuwe CPU-koelers met een prijs tussen de ca. 25 en 60 euro en vergelijken we deze met de beste die we eerder hebben getest.


Het samenstellen van een koel systeem of een stil systeem is eenvoudig, maar een combinatie hiervan is iets moeilijker. Stille CPU-koelers koelen doorgaans niet zo heel erg goed, en krachtige modellen zijn niet de stilste. Wat te doen als je op zoek bent naar een systeem dat stil én koel is?

In dat geval zal je moeten kijken naar de efficiëntie van CPU-koelers. Dat wil zeggen, hoe weegt de koeling op tegen de geluidsproductie? Als je een zo efficiënt mogelijke CPU-koeler neemt, dan krijg je bij een gelijkblijvende geluidsproductie een veel koeler systeem dan bij een minder efficiënt exemplaar.

Bij CPU-koelers meet je bij het testen altijd twee waardes, de temperatuur en de geluidsproductie. Dat zijn verschillende zaken, die in onvergelijkbare eenheden worden uitgedrukt. Temperatuur is lineair, terwijl geluidsproductie logaritmisch is (elke toename van 3 dB(A) is een verdubbeling van het geluid). Het vaststellen van de efficiëntie wordt daardoor aanzienlijk bemoeilijkt.

Scythe Fuma
De Scythe Fuma bleek een tijdje geleden een van de indrukwekkendere koelers te zijn.

Om een goede vergelijking te maken, dien je een van de twee waardes constant te houden. Als je twee koelers hebt die evenveel geluid produceren, waarvan er een de processor een stuk koeler houdt, weet je immers direct welke beter is. Dit was de reden waarom we vorig jaar overstapten op een nieuwe testmethode, waarbij we de geluidsproductie bij verschillende koelers op gelijk niveau instellen en vervolgens meten hoe koel ze de CPU kunnen houden. Hierdoor wordt het heel eenvoudig om verschillende CPU-koelers met elkaar te vergelijken. Op het moment dat een product bij dezelfde geluidsproductie beter koelt, is hij ook objectief beter.

Dan blijft er nog een ander aspect over, namelijk de prijs. We zagen helaas niet zoveel goed presterende budgetmodellen, toen we CPU-koelers vorig jaar voor het eerst op deze manier testten. Dit jaar hebben we ons best gedaan om ook zoveel mogelijk modellen met een prijs van tussen de 20 en 30 euro van fabrikanten te krijgen, om zo hopelijk enkele producten te vinden die ook voor een niet al te hoog bedrag goede prestaties leveren.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*