500 GB SSD review: 20 modellen in de sweet spot

Op zoek naar de beste 500 GB SSD

Door


Testveld

In deze review bespreken we twintig verschillende SSD's. Wat ze gemeen hebben is dat het allemaal 2,5 inch modellen zijn met een SATA600-bus. Er zijn snellere SSD's, maar die bevinden zich in een duidelijk andere klasse en worden daarom ook niet meegenomen in deze vergelijkingstest.

Acht modellen hebben TLC-flashgeheugen, terwijl er twaalf zijn uitgerust met MLC-geheugen. Bij TLC kunnen er drie bits per geheugencel opgeslagen worden, vergeleken met twee bij MLC. Het gebruik van TLC-chips drukt de kosten (en daarmee ook de prijs), maar gaat in de regel wel ten koste van de levensduur en soms ook van de snelheid. Het zou daarom niet moeten verbazen dat de zes goedkoopste SSD's TLC-geheugen hebben.

In het algemeen zijn de SSD's ook gebaseerd op een relatief klein procedé: er is geen enkel model met een groter procedé dan 20nm. Net zoals bij TLC-geheugen maakt dit ze goedkoper, maar kan het wel ten koste van de levensduur gaan. Een grotere geheugencel is immers beter bestand tegen defecten dan een kleinere.

De garantieperiode is in vrijwel alle gevallen drie jaar. Op de Samsung 850 Evo krijg je echter vijf jaar, terwijl je op de Sandisk Extreme Pro en de Samsung 850 Pro, twee higher-end modellen, maar liefst tien jaar garantie krijgt. De maximale schrijfcapaciteit (Total Bytes Written) varieert wel significant: het begint bij een schamele 21,9 TB voor de OCZ Arc 100 tot maar liefst 416 TB voor de Kingston HyperX Savage.

Het overgrote deel van de SSD's ondersteunt geen encryptie. Alleen de Samsung 850 Pro, Samsung 850 Evo en de Crucial MX200 hebben de Self-Encrypting Drive functionaliteit. Daarnaast ondersteunen ze de Opal-standaard van TGC en Microsoft eDrive 2.0.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*