500 GB SSD review: 20 modellen in de sweet spot

Op zoek naar de beste 500 GB SSD

Door


Inleiding

Nu de prijs per gigabyte van SSD's steeds verder daalt, worden SSD's met een grotere capaciteit steeds interessanter. Op dit moment krijg je bij 500 GB SSD's veel waar voor je geld, dus is het interessant om de markt te bespreken. Wij kijken in dit artikel naar 20 courante 2,5 inch modellen.


De tijden dat een kleine SSD uit noodzaak gecombineerd moest worden met een harde schijf voor opslag van bijvoorbeeld games is inmiddels voorbij. Tegenwoordig zijn zelfs 1 TB-modellen niet zo heel erg prijzig meer, en 480 GB zouden zelfs als goedkoop bestempeld kunnen worden. Dit laatste is voor veel desktopgebruikers waarschijnlijk ook een zinnigere capaciteit, omdat 1 TB weleens overkill zou kunnen zijn en er welgeteld één courante SSD van 750 GB op de markt is, de Crucial MX300 750GB.

Bij fabrikanten ligt de focus ook veel meer op schijven van 480 GB dan voorheen. We krijgen bijvoorbeeld veel meer SSD's van 480 GB binnen dan welke andere capaciteit dan ook. Dit geldt met name voor budget SSD's, zoals de Crucial BX200 en de OCZ Trion 150.

Nog afgezien van de betere prijs/kwaliteitverhouding door het schaalvoordeel, hebben budget SSD's op een ander vlak voordeel bij een relatief grote capaciteit (zoals 480 GB). Doordat meer geheugenchips parallel kunnen worden aangestuurd, kunnen ze ondanks de relatief goedkope geheugenchips nog een respectabele snelheid behalen. We zagen dit onder andere bij de review van de Crucial BX200: de 480 GB-variant was aardig snel, terwijl de 240 GB nogal langzaam was. Dit heeft uiteraard meer voordeel bij een budgetproduct dan bij een snellere SSD die al al aanschuurt tegen het maximum van de SATA600-standaard.

Het grote aantal 480GB-schijven dat we hebben getest is perfect voor een grote vergelijkingstest waarin we zoveel mogelijk verschillende modellen meenemen. Om het wel zo overzichtelijk mogelijk te houden, beperken we ons hier wel tot 2,5 inch schijven met de SATA600-interface. Qua prijs lopen ze uiteen tussen de 123 euro en 300 euro. 


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*