27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

Meer keuze dan ooit in het middensegment

Door


Markt

Voordat we daarop ingaan, een korte observatie over de partijen die actief zijn in de markt. Dat zijn veelal dezelfde als de nodige jaren geleden, maar verschuivingen zijn er wel geweest. De meest opmerkelijke is zonder twijfel de opkomst van Corsair, dat in 2009 met de Obsidian 800D zijn eerste behuizing introduceerde en inmiddels een enorm aanbod heeft aan uiteenlopende kasten.

Een merk dat flink in aandeel heeft ingeboet is Antec, dat ooit dé maker van innovatieve kasten voor gamers en liefhebbers was, maar de laatste jaren nogal wat tegenspoed heeft gekend. Toch introduceerde het op Computex 2015 nog een indrukwekkend nieuw vlaggenschip, de S10, en liet het ook dit jaar op Computex zien de strijd nog zeker niet opgegeven te hebben.

Het andere merk dat zich flink heeft geprofileerd de afgelopen jaren is NZXT, dat altijd al buitenissige creaties bood in plastic en staal, maar de laatste tijd ook op kwalitatief gebied grote stappen heeft gezet. Ook qua innovaties loopt het merk voorop, of het nu gaat om het weglaten van 5,25” ruimtes of om slimmigheden als PWM fan hubs en verlichting van IO-panelen.

Bitfenix begon enige jaren veelbelovend met een flink aantal ex-medewerkers van Cooler Master, maar lijkt recentelijk momentum te zijn verloren in het mainstream segment. De focus gaat nu meer naar nicheproducten, en het is al een tijd geleden dat we iets nieuws zagen van dit merk. Wel zagen we op Computex dit jaar weer de nodige modellen, maar wanneer die ons lab gaan bereiken is nog even de vraag.

Cooler Master zelf leek de afgelopen jaren ook enigszins stuurloos op kastengebied, maar vond zichzelf vorig jaar opnieuw uit met de introductie van het MasterCase concept. Dat completeerde het merk onlangs met de MasterCase Maker en op Computex liet Cooler Master zien nog veel meer nieuws in de pijplijn te hebben. 

Ondertussen kwamen ook nieuwe spelers op de markt, zoals Be quiet! dat naast koelers en voedingen ook kasten ging produceren. Na goed ontvangen Silent Base 800 en 600 kwam het dit jaar met de luxe en eveneens door ons gewaardeerde Dark Base (Pro) 900. Een andere relatieve nieuwkomer is Phanteks, dat in 2013 de markt bestormde met de Enthoo Primo en inmiddels een flink assortiment aan modellen heeft, die het doorgaans zeer goed in onze tests doen.

Een bijzonder geval is In Win, dat zich lange tijd afzijdig hield van de consumentenmarkt, maar de afgelopen jaren wel veel indruk maakte met bijzondere concepten in beperkte oplages. Inmiddels heeft het de mainstream markt weer betreden, met een groeiend aantal interessante modellen.

In Win 303 White
In Win brengt de laatste tijd ook steeds meer betaalbare modellen uit die zich visueel weten te onderscheiden.

Verder blijft een aantal relatief kleine spelers actief. SilverStone richt zich vooral op Mini-ITX en bijzonder ontworpen hele compacte kasten, maar is ook nog altijd aanwezig met de nodige ATX-modellen. Aerocool is in Europa niet heel groot, maar had met de ‘Dead Silence’ modellen een aardig succesnummer. Dat heeft ook met design te maken: het merk had tot dusver vooral modellen in een stijl die het in Azië goed doet, maar in Europa minder aanslaat. Dat geldt ook voor Sharkoon.

Lian Li blijft het goed doen in de high-end markt, maar helaas ontvangen we zelden samples van dit merk. Nanoxia leek een paar jaar terug aan een opmars bezig, maar de Deep Silence modellen bleken wisselend van succes en de vorig jaar op Computex getoonde kasten hebben ons lab nog niet bereikt. Net als Nanoxia lijkt ook Thermaltake in Duitsland meer voet aan de grond te hebben dan in Nederland, maar voor deze test konden we toch een model meenemen. Ten slotte zien we in ons testveld nog X2 en Xigmatek, die met ‘veel voor weinig’ kasten toch nog als kleine spelers overeind kunnen blijven.

Kortom, de markt voor behuizingen is behoorlijk divers qua merken. Hoe zit het met de producten die zij bieden?


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*