27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

Meer keuze dan ooit in het middensegment

Door


Inleiding

Het is alweer een tijd geleden dat we een flinke hoeveelheid behuizingen op een rijtje zetten. De markt beweegt niet meer zo snel als een paar jaar geleden. Toch hebben we de afgelopen periode aardig wat modellen individueel besproken, en was het inmiddels wel weer eens tijd om te kijken in een vergelijkende test wat je momenteel kunt kopen, als je zo’n 80 tot 120 euro te besteden hebt. We testten en vergelijken 27 mid-range behuizingen.


Hoewel de markt voor behuizingen tot dusver is ontkomen aan een consolidatieslag zoals die heeft plaatsgevonden bij videokaarten en moederborden, en plaatsvindt bij ssd’s en geheugenmodules, zien we wel dat de markt is veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Misschien wel het grootste verschil is dat er meer buitenissige of nichebehuizingen op de markt komen. Grote Mini-ITX kasten, open constructies in glas en aluminium, hele luxe designexemplaren, en ga zo maar door.
Dat is leuk, maar maakt onderling vergelijken lastiger. In het ‘saaie’, maar ook druk bevochten middensegment van 80 tot 120 euro zien we ondertussen dat het tempo van het uitbrengen van nieuwe modellen wat lager ligt, terwijl bestaande modellen lang beschikbaar blijven. Daardoor moesten we lange tijd concluderen dat we niet echt een ‘nieuwe’ vergelijkende test konden publiceren. Inmiddels hebben we echter weer voldoende getest om een mooie grote round-up te maken. Daarin zijn ook een paar oudere en eerder besproken modellen meegenomen, maar ook heel wat nieuwe exemplaren.

We hebben de nog goed verkrijgbare ATX- en E-ATX-kasten met een prijs tussen de circa 80 en 120 euro die we hebben getest op een rijtje gezet, om zo een goed beeld te geven van wat je zoal kunt kopen in dit segment. Daarbij hebben we micro-ATX en Mini-ITX behuizingen buiten beschouwing gelaten, evenals htpc-kasten en ‘exotische’ modellen als testbenches en showcases. Ook hebben we modellen die amper of niet te koop (meer) zijn of al besproken in eerdere tests meestal niet meegenomen. Praktische en betaalbare behuizingen dus, maar wel met uiteenlopende insteek, van heel stil tot heel goed koelend.

Omdat we vrijwel alle modellen ook afzonderlijk hebben besproken, gaan we hier niet elke kast nog eens apart toelichten. Via de gekoppelde producten bij dit artikel kan je de afzonderlijke productpagina’s vinden, met daarop ook een link naar de aparte review. In dit artikel bespreken we de trends in de markt en de zaken die een rol spelen bij de keuze van een behuizing, aan de hand van de modellen in het overzicht.

De geteste behuizingen

Hieronder zie je alle geteste behuizingen, alfabetisch gesorteerd, met de omvang van de kasten in kubieke decimeters (liters) erbij in de grafiek.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*