27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

Meer keuze dan ooit in het middensegment

Door


Materialen

Behuizingen mogen niet het meest tot de verbeelding sprekende onderdeel van een pc zijn, de productgroep laat wel zien dat er nog flink geïnnoveerd kan worden. Moderne kasten hebben weinig overeenkomsten met de beige vehikels van weleer, maar ook ten opzichte van producten van pakweg vijf jaar terug zijn flinke verbeteringen zichtbaar.

Bij het design valt op dat het zwart gespoten binnenwerk inmiddels standaard is. In deze test zitten geen modellen meer die daar blanco staal laten zien. Overigens is dat bij kant-en-klare systemen vaak wél het geval, wat het gevolg is van de voor een CE-keurmerk geldende normen op het gebied van absorptie van straling. Verf heeft daar een negatief effect op – althans, de goedkope verf die kastfabrikanten graag gebruiken om de prijs laag te houden. Bij de nette afwerking hoort ook het gebruik van rubberen of siliconen grommets. Daarmee worden openingen in het binnenwerk afgedicht, terwijl er wel kabels door getrokken kunnen worden, om die aan het zicht te onttrekken.

Ook qua materialen is er gestage verandering. Staal van 1 mm dik zien we eigenlijk zelden meer, de norm lijk nu 0,7 mm te zijn, maar 0,6 of 0,5 komt ook voor. Dat laatste is wel heel dun, maar dunner materiaal hoeft zeker niet ten koste te gaan van de stevigheid. De kwaliteit van het gebruikte staal is allicht hoger, en slimme constructie kan ook zorgen voor voldoende stijfheid.

In het middensegment is het gebruikte plastic veelal ook van duidelijk betere kwaliteit, waardoor zelfs volledig plastic panelen niet per se een nadeel hoeven te zijn. Verder zien we allerlei zachte plastics (‘SofTouch’) en zelfs legeringen van aluminium en plastic als nieuwste materiaal. Volledig aluminium kasten blijven een luxe product. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het materiaal weliswaar fraai oogt, maar ook behoorlijk kwetsbaar is voor krassen en vingerafdrukken. Voordeel van aluminium blijft natuurlijk dat het gewicht aangenaam laag is, al is het verschil niet meer zo groot als weleer, dankzij het dunnere staal dat nu wordt gebruikt.

Lian Li PC-7HX
De al oudere Lian Li PC-7HX is de enige volledig aluminium behuizing in deze test.

In het algemeen kunnen we stellen dat de constructiekwaliteit steeds beter wordt. Scherpe randjes waaraan je je handen kan openhalen zijn al jaren eerder uitzondering dan regel, zeker zolang je niet in de absolute onderkant van de markt winkelt. Panelen zijn doorgaans stevig en ook het chassis zelf is meestal degelijk. Afzonderlijke onderdelen sluiten steeds beter op elkaar aan, ook als van verschillende materialen gebruik is gemaakt.

Wat wel blijft, is dat kasten doorgaans met popnagels in elkaar zijn gezet, waardoor demonteren om ze zelf een ander kleurtje te geven niet eenvoudig is. Alleen Phanteks heeft veel modellen die je vrijwel geheel uit elkaar kan schroeven, al zet Cooler Master met de eerste MasterCase 5 ook stappen die kant uit.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*