27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

Meer keuze dan ooit in het middensegment

Door


Voorzieningen

Naast steeds betere en mooiere materialen, zien we ook steeds vaker handige voorzieningen. We noemden al de led-verlichting van NZXT voor IO-panelen, erg handig als je in het halfduister achter je kast even een kabel moet om- of inprikken. Ook onder en in kasten zien we in toenemende mate verlichting, dankzij steeds goedkopere led-strips.

Een andere voorziening die erg handig is zijn fan hubs, veelal achter het moederbord gemonteerd. Als het goed is, heeft de fabrikant dan al de kabelgeleiding geregeld (waarvoor ook steeds vaker en steeds betere voorzieningen voor aanwezig zijn) en is het aansluiten van extra fans een fluitje van een cent. Met name Phanteks en NZXT leveren deze optie vaak mee bij de wat luxere modellen, in deze test respectievelijk de Enthoo Pro en de H440 New Edition. 

Phanteks Enthoo Pro Window
Een printplaatje om fans centraal aan te sluiten en 2,5" brackets achter de moederbordplaat: beide vrij recente innovaties

Qua overige elektronica treffen we tegenwoordig vrijwel uitsluitend USB 3.0 aan bij de front-aansluitingen (die overigens ook bovenop of op de zijkant kunnen zitten – wat de beste plaats is, blijft een kwestie van persoonlijke smaak en vooral afhankelijk van waar je je pc opstelt). USB 2.0 is soms aanwezig als secundaire optie en kan handig zijn voor apparaten die niet goed compatible zijn met 3.0 (het komt vaker voor dan we zouden wensen).

USB 3.1, en dan rev. 2 oftewel de echt snelste variant, zien we niet. Dat heeft een simpele reden, de interne header daarvoor is nog niet uitontwikkeld. De kastfabrikanten kunnen die dan ook niet leveren. We hebben hierover een rondvraag gedaan en de uitkomst is dat het nog wel even kan duren. Aanvankelijk zullen we eerder oplossingen zien met een doorluskabel naar een aansluiting op de achterkant, vergelijkbaar met de eerste kasten met USB 3.0. Wanneer de standaard er eenmaal is (naar verluidt kan dat toch ook nog dezelfde stekker worden als bij USB 3.0 wordt gebruikt), zullen er behuizingen komen met de hiervoor geschikte interne aansluiting. Ook hebben diverse merken al laten weten upgrade kits te overwegen om bestaande modellen van up-to-date frontaansluitingen te voorzien. Er is een handvol moederborden met een interne USB 3.1 header, waarop je een USB 3.0 header kunt aansluiten. Onze tests wijzen uit dat een van de twee aansluitingen op de kast dan inderdaad de hogere USB 3.1 snelheid biedt, maar de tweede beperkt blijft tot een snelheid vergelijkbaar met USB 2.0.

Verder zien we weinig innovatie qua externe aansluitingen. Soms een eenvoudige fan controller, heel incidenteel een geheugenkaartlezer. Dat laatste zou wat ons betreft een standaardvoorziening moeten zijn, gezien het grote aantal mensen met een smartphone met geheugenkaartoptie én het nut om snel een kaartje met vakantiefoto’s leeg te halen. Bovendien verdwijnen 3,5” inbouwruimtes meer en meer, dus wie vaak zo’n kaartlezer nodig heeft, is dan aangewezen op een ontsierend extern exemplaar dat aan de kast bungelt. Niet fraai. Als het bij laptops er standaard op zit, zou dat bij behuizingen ook best moeten kunnen. Vooralsnog lijkt dit echter een minderheidsstandpunt te zijn.

Ook uitgebreide fan controllers komen tegenwoordig eigenlijk niet meer voor, net zo min als temperatuursensors of displays waarop systeeminformatie kan worden weergegeven. Wat ons betreft toch jammer, want dit zijn zaken waarmee fabrikanten zich kunnen onderscheiden.

Cooler Master Silencio 652s
De Cooler Master Silencio 652s is de enige in de test met een ingebouwde geheugenkaartlezer.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*