27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

Meer keuze dan ooit in het middensegment

Door


Koeling en geluidsproductie

Zo zijn we gaandeweg beland bij het onderwerp waar het eigenlijk om draait als we het hebben over de prestaties van behuizingen: de koeling. Dé taak van de kast is immers om de warme lucht, geproduceerd door de componenten, zo vlot en bij voorkeur zo stil mogelijk af te voeren. Modellen met een open ontwerp (met mesh aan de voorzijde bijvoorbeeld) hebben een streepje voor op kasten met een gesloten voorkant en verdere afdichting in de vorm van geluiddempend (en warmte absorberend) materiaal. Aan de andere kant is die laatste klasse weer doorgaans stiller. Het gaat kortom om de balans tussen koelprestaties en geluidsproductie en daar komt onze test om de hoek kijken, waarover zo meer.

Voor de koeling leveren de meeste fabrikanten in dit segment twee, hooguit drie ventilatoren mee. Veelal stelt men dat de koper die ‘toch vervangt door eigen exemplaren’, maar dat vinden we geen reden om matige fans mee te leveren. Uit een onderzoekje dat we deden op onze website bleek dat ongeveer een derde van de respondenten de standaardfans gebruikt en nog eens ongeveer een derde de standaardfans aanvult met extra ventilatoren. Slechts een derde van de kopers vervangt dus de meegeleverde koeling. Naar onze mening moet een product uit de doos bruikbaar zijn, zonder extra investeringen: de koeling moet dus gewoon kloppen.

Het tweede testaspect is onlosmakelijk verbonden met het eerste: de geluidsproductie. Zoals gezegd is het een kwestie van een balans vinden. Hoe meer fans en hoe harder deze draaien, hoe beter doorgaans de koeling, maar ook hoe meer lawaai er geproduceerd wordt. Weinig fans, die langzaam draaien, kunnen zorgen voor een onhoorbaar stille kast - maar de temperatuur zal wel flink stijgen. Daarnaast is er nog een aspect dat een rol speelt bij de geluidsproductie: de ingebouwde onderdelen zelf. Fans, harde schijven, optische stations, zelfs de processorkoeler en voeding: alles wat bewegende onderdelen bevat, kan vibreren en die vibraties doorgeven aan het chassis. Daardoor kunnen zelfs op zichzelf stille onderdelen, toch luidruchtig worden. Om die reden is het handig om een akoestisch ontkoppelde bevestiging te hebben, wat bijvoorbeeld kan worden bewerkstelligd door rubberen of siliconen ringen om schroeven, die zo direct contact tussen onderdelen en kast voorkomen. Hoe goed die demping werkt testen we met een aparte test.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*