27 mid-range behuizingen review: modale onderkomens

Meer keuze dan ooit in het middensegment

Door


Testresultaten koeling

Voor de koeling geldt, dat we een temperatuur hoger dan 30 graden niet wenselijk vinden; boven de 35 graden is echt te hoog. Dat is gebaseerd op richtlijnen van Intel met betrekking tot de wenselijke omgevingstemperatuur van zowel processors als moederbordcomponenten. Veel mensen vergeten dat laatste nog wel eens.

Natuurlijk is het niet zo, dat een systeem niet meer goed werkt bij hogere temperaturen. Dat zal doorgaans zeker het geval zijn. Echter, wij meten bij een omgevingstemperatuur die is genormaliseerd op 20 graden. Is de omgevingstemperatuur flink hoger (zoals op een warme zomerdag, waarvan we er steeds meer lijken te hebben), dan neemt ook de temperatuur in de behuizing navenant toe. Een hoge temperatuur kan zorgen voor allerlei onvoorspelbare problemen, die zichtbaar kunnen worden als instabiliteit of zelfs defecten – of gewoon een kortere levensduur.

Als een kast in onze 400W test de temperatuur op 30 graden of lager weet te houden, koelt hij echt heel goed. We zien dat met de fans op 12V slechts acht modellen onder de 30 graden weten te blijven. Knijpen we een oogje dicht en leggen we de lat op 31 graden, dan komen daar nog drie bij, maar meer dan de helft heeft er moeite mee. Nu zal het zelden zo zijn dat je systeem continu zoveel warmte produceert, maar als je regelmatig aan flinke gamesessies doet of lange renderjobs uitvoert, is extra koeling geen overbodige luxe wanneer je een kast kiest die het hier minder goed doet.

De SilverStone Raven RV05 valt hier op als zeer goed koelende kast, maar ook de aloude Cooler Master CM 690 III, Lian Li PC-7HX, Phanteks Enthoo Pro en Corsair Carbide 400C zijn uitstekende keuzes voor een zwaarbelast en/of overklokt systeem. Kijken we naar de testresultaten bij langzaam draaiende fans, dan blijven nog maar zes kasten onder de 30 graden en slechts negen onder de 35 graden; veertien als we de grens oprekken naar afgerond 36 graden. In dat laatste geval levert de Sharkoon BW9000 een opvallend goede prestatie voor de laagste geprijsde kast in deze test.

Wil je een minder zwaar systeem koel houden, dan is het goed om te weten dat alle modellen daarvoor geschikt zijn, zelfs bij lage rotatiesnelheid van de ventilatoren. Alleen de Cooler Master Silencio 652s, Nanoxia Deep Silence 2 en Aerocool DS 200 komen op 35 graden of meer uit. In totaal zijn er slechts zeven modellen die de temperatuur niet onder de 30 graden weten te houden.

Op de volgende twee pagina's zie je de testresultaten in detail in grafiekvorm.


Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*