15 UWQHD-monitoren review: weidse blik

Veel keuze voor wie een 3440x1440 beeldscherm zoekt

Door


Inleiding

Hoewel 4K-beeldschermen steeds goedkoper worden, zien we ook een groeiend aantal uwqhd-monitoren in de markt. Ondanks de stevige prijs lijken deze toch in de smaak te vallen bij gebruikers die bovenal veel werkruimte nodig hebben. We testten inmiddels al 15 verschillende modellen.


Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat we onze eerste vergelijkingstest van monitoren met een resolutie van 3440x1440 pixels publiceerden. Deze schermen zijn om meerdere redenen indrukwekkend, niet in de laatste plaats vanwege hun flinke diagonaal: 34 inch oftewel ruim 86 cm. Toch valt de omvang in de praktijk mee, doordat ze vooral horizontaal veel ruimte innemen. Ze zijn een stuk minder hoog dan ‘klassieke’ 16:9 32-inch modellen.

Ook de resolutie is imposant, want uwqhd biedt beduidend meer werkruimte dan full hd, maar ook nog een stuk meer dan de 2560x1440 van wqhd – zo’n 40% meer. Met net geen 5 miljoen pixels heb je ongeveer 2,5 keer zoveel werkruimte als op een full hd monitor. Daarmee is het een interessant alternatief voor het gebruik van twee schermen, met als voordeel dat je geen ontsierende randen tussen de schermdelen hebt.

Ondertussen is de pixeldichtheid met zo’n 110 ppi ongeveer gelijk aan die van WQHD, en niet zo hoog dat tekst zonder beeldschaling onleesbaar klein wordt. Dat is met ultra hd-beeldschermen sneller een probleem. Je kunt dus het volledige oppervlak benutten. Voor tal van toepassingen is de zee aan werkruimte een voordeel, van tekstverwerken en DTP (vier pagina’s A4 volledig naast elkaar) tot foto- en videobewerking en CAD/CAM. Ook gewoon multitasken met meerdere vensters is erg prettig op een scherm als dit.

Eerder bespraken we acht verschillende monitoren met een diagonaal van 34 inch, 43:18 beeldverhouding en 3440x1440 beeldpunten. Inmiddels hebben we er inclusief die exemplaren, die alle nog te koop zijn (zij het sommige niet meer heel breed verkrijgbaar), 15 getest. In dit artikel bespreken we kort de nieuwe modellen. Voor de bespreking van de oudere verwijzen we je naar onze eerdere review.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*