20 waterkoelers review: voor het betere koelwerk

De nieuwe modellen halen het niet bij de oude garde

Door


Conclusie

Ondanks het grote aantal nieuwe testdeelnemers blijken de winnaars van onze vorige test niet te verslaan. Ook al zijn enkele nieuwe producten beslist interessant, de aanraders van de vorige keer blijven dat hier ook.

De Corsair H110i GTX (gemiddeld 165 euro) is de best presterende nieuwe 280mm waterkoeler. Daarnaast kan hij het best koelen op maximale fansnelheid. Niettemin heeft hij enkele nadelen, vergeleken met de NZXT Kraken X61 (gemiddeld 142 euro) die we eerder hebben getest. Ook al zijn de prestaties vergelijkbaar, de Kraken is wel flexibeler, omdat je hem op 30 dB(A) kan laten draaien. Het minimale geluidsniveau van de Corsair ligt een stuk hoger. Bovendien is de Corsair nog twee tientjes duurder. Om die reden geven we toch de voorkeur aan de NZXT Kraken X61 als je een 280mm waterkoeler zoekt; we belonen deze met een Excellent Choice Award.

NZXT Kraken X61
De NZXT Kraken X61 blijft de beste 280 mm waterkoeler.

In veel behuizingen kan je geen 280 mm radiator kwijt, maar 240 mm is veel minder vaak een probleem. Kijken we naar de modellen met dat formaat, dan presteren ook hier eerder geteste modellen het beste. De Corsair Hydro Series H105 (gemiddeld 129 euro) blijkt wel nipt de beste prestaties te hebben. Hier zien we helaas weer hetzelfde als bij de H110i GTX, namelijk dat de minimale geluidsproductie nogal hoog is. De waterkoeler kan niet draaien op 30 dB(A), terwijl dat bij andere goed presterende 240mm waterkoelers wél mogelijk is. De Thermaltake Water 3.0 Extreme (gemiddeld 139 euro) en Cooler Master Nepton 240M (gemiddeld 110 euro) koelen weliswaar net iets minder goed, kunnen een stuk stiller hun werk doen. De goedkopere Cooler Master koelt bijna net zo goed als de Thermaltake, hoewel de prestaties op 30 dB(A) aanzienlijk minder goed zijn. Daarnaast krijg je er geen fancontroller bij. De Thermaltake Water 3.0 ontvangt als beste 240mm waterkoeler een Excellent Choice Award, de Cooler Master Nepton 240M belonen we met een Great Value Award.

De waterkoelers met een enkele fan presteren door hun kleinere radiator aanzienlijk minder goed. Doorgaans zal je deze modellen niet zozeer kiezen om de koelprestaties, als wel om de prestaties in verhouding tot de ruimte die ze innemen, alsmede de betere airflow die je kan realiseren. De NZXT Kraken X41 (gemiddeld 105 euro) is met zijn 140mm een vreemde vogel. Hij presteert goed, maar is duurder dan veel 240mm modellen, waardoor het alleen een optie is voor behuizingen waar je wel 140 mm, maar geen 240 mm radiator kwijt kan. Gezien de beperkte toepassingsmogelijkheden krijgt de X41 alleen een eervolle vermelding.

Van de 120mm waterkoelers zijn er meer, maar in dit segment is er maar een waterkoeler die redelijk presteert, namelijk de relatief prijzige NZXT Kraken X31. Deze belonen we met een Excellent Choice Award, met dien verstande dat dit alleen de beste keuze is voor behuizingen waar geen plek is voor een groter koellichaam. Als je een zo goedkoop mogelijke waterkoeler wilt voor een Mini-ITX behuizing kan je de LC Power LC-CC-120-LICO overwegen, maar houd er rekening mee dat er vergelijkbaar geprijsde luchtkoelers zijn die een stuk beter presteren.


NZXT Kraken X61
Thermaltake Water 3.0 Extreme
NZXT Kraken X31


Cooler Master Nepton 240M


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*