20 waterkoelers review: voor het betere koelwerk

De nieuwe modellen halen het niet bij de oude garde

Door


Overzicht

We hebben zoveel mogelijk fabrikanten van waterkoelers gevraagd om ons maximaal twee modellen op te sturen, bij voorkeur exemplaren met een verschillende radiatorgrootte. In totaal hebben we negentien waterkoelers ontvangen en getest voor dit artikel. Daarnaast kwam na het testen nog de MasterLiquid 240 van Cooler Master uit, die we ook hebben opgenomen in de review. Alles bij elkaar hebben we dus twintig nieuwe waterkoelers in deze test.

Vier van de waterkoelers hebben een 280mm radiator, terwijl we 120mm en 240mm radiators aantreffen op acht modellen. Hoe groter de radiator, des te meer warmte de koeler in theorie kan afvoeren. Het nadeel is wel dat er lang niet in elke kast ruimte is voor grotere radiators. Zeker bij kleinere Mini-ITX kasten zal je dan moeten kijken naar 120mm-exemplaren.

Over het algemeen monteer je een of meerdere fans aan een kant van de radiator, hoewel er bij de Arctics, de Enermax Liqmax II 120 en de Cooler Master Nepton 120XL extra fan(s) meegeleverd zijn voor de andere kant. Er zijn verder genoeg andere modellen die het mogelijk maken om er extra fans op te monteren, hoewel ze voor de rest niet meegeleverd worden.

De compatibiliteit met de belangrijkste sockets is goed. Socket 201, 1150/1151/1155/1156 en AM2/AM3/AM3+/FM1/FM2/FM2+ worden door alle waterkoelers ondersteund. Zelfs Socket 1366 (het oude high-end platform) wordt nagenoeg universeel ondersteund. Pas bij het oudere Socket 775 zijn er acht modellen die geen ondersteuning bieden, maar laten we eerlijk zijn: de kans dat iemand vandaag de dag een waterkoeler koopt voor een Socket 775 systeem is nagenoeg nihil. Ook AM1 wordt niet ondersteund, maar ook daar koop je uiteraard geen waterkoeler voor.

De prijsverschillen zijn aanzienlijk. De goedkoopste waterkoeler (de Cooler Master Seidon 120V V2) kost 55 euro, terwijl het duurste product (Corsair Hydro Series H110i GTX) 163 euro moet opleveren, bijna drie keer zoveel. Uiteraard betaal je meer naarmate de radiator groter is.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*