20 waterkoelers review: voor het betere koelwerk

De nieuwe modellen halen het niet bij de oude garde

Door


Inleiding

Wil je serieus kunnen overklokken, dan ontkom je bijna niet aan het gebruik van waterkoeling. Waterkoelers kunnen veel meer warmte afvoeren en doen dit daarnaast een stuk efficiënter dan luchtkoelers. In deze review bekijken we 20 nieuwe waterkoelers die we hebben getest en vergelijken we ze met eerdere testwinnaars.


Er mag dan enige stagnatie zijn in de markt voor luchtkoelers, maar bij waterkoelers is dat zeker niet het geval. Fabrikanten brengen maar al te graag nieuwe waterkoelers uit. In deze review kijken we naar kant-en-klare (all-in-one) waterkoelers. Daarnaast kan je echter kiezen voor een zogenaamde custom waterkoeler. Deze zijn over het algemeen stukken duurder, maar koelen ook weer beter. In het verleden hebben we beschreven hoe je een custom waterkoelset moet inbouwen, waarvoor we je terugverwijzen naar dit artikel.

De mogelijkheid om je processor flink over te klokken is een belangrijke praktische reden om een waterkoeler te nemen, maar er zijn natuurlijk ook andere redenen waarom mensen er een zouden willen nemen. In sommige kleinere Mini-ITX kasten past er bijvoorbeeld geen hoge luchtkoeler, terwijl er wel plaats is voor een 120mm radiator. Verder zijn er mensen die om esthetische redenen liever een waterkoeler willen.

Raijintek Triton 280mm Green
Bij de Raijintek Triton 280mm kan je kiezen uit versies waarbij het water steeds anders gekleurd is.

Op de volgende pagina's zullen we eerst een overzicht geven van de waterkoelers in deze test en ze kort beschrijven per merk.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*