20 waterkoelers review: voor het betere koelwerk

De nieuwe modellen halen het niet bij de oude garde

Door


Kort voorgesteld (Corsair, Cryorig, Enermax)

Hieronder zie je de beschrijvingen van de waterkoelers van Corsair, Cryorig en Enermax.

Corsair

We hebben twee nieuwe waterkoelers van Corsair getest, namelijk de Hydro Series H110i GTX en de Hydro Series H115i. Beide zijn high-end exemplaren met een grote 280mm radiator. Opvallend genoeg verschillen ze maar weinig: het enige in het oog springende verschil is dat je bij de één een Corsair logo hebt op de fans en bij de ander daarnaast nog de merknaam. Qua design zijn ze 'typisch Corsair'. Het grootste deel van de waterkoeler is zwart, maar dan met donkergrijze elementen op het koelblok. Ook de fanbladen zijn donkergrijs. 

De compatibiliteit verschilt weinig tussen de twee modellen. De courante Intel en AMD-platforms en Socket 1366 worden ondersteund. Ze zijn echter niet te combineren met Socket 775.

Opvallend genoeg is de waterkoeler met het hogere modelnummer iets goedkoper. De H115i kost 165 euro, terwijl je voor de H110i GTX 175 euro betaalt. Ze behoren hiermee tot de duurdere producten in de test. 

Corsair Hydro Series H110i GTX Corsair Hydro Series H110i GTX

Corsair Hydro Series H110i GTX: Prijzen - Specificaties - Foto's

Corsair Hydro Series H115i 280mm Corsair Hydro Series H115i 280mm

Corsair Hydro Series H115i: Prijzen - Specificaties - Foto's

Cryorig

De Cryorig A80 is een van de opmerkelijkere waterkoelers in de test. Hij heeft namelijk niet alleen een radiator met fans erop, maar ook een fan op het koelblok zelf. Traditioneel is het zwakke punt van waterkoelers dat ze geen airflow bieden voor de MOSFETs en de andere componenten rondom de CPU. Dit wil je uiteraard wel als je aan het overklokken bent, want juist dan moeten de MOSFETs veel extra werk verrichten. De extra fan van de Cryorig moet helpen deze te koelen.

De A80 heeft een 240mm radiator en heeft hier twee fans met witte fanbladen op. De compatibiliteit van de Cryorig is vergelijkbaar met die van de andere waterkoelers: hij ondersteunt alle belangrijke sockets vanaf Socket 1156. 

Gemiddeld betaal je 115 euro voor de Cryorig, waarmee hij qua prijs zeker niet het duurste 240mm model is.

Cryorig A80 Cryorig A80

Cryorig A80: Prijzen - Specificaties - Foto's

Enermax

Enermax stuurde ons een Liqmax II 120 en 240 op voor de test, die uiteraard respectievelijk een 120mm en 240mm radiator hebben. Net zoals de andere waterkoelers is hij grotendeels zwart. Opmerkelijk is wel dat de fanbladen een deukje hebben, iets wat Enermax een 'Double Batwing' fan noemt. Dit zou de fans helpen een betere koelefficiëntie te bereiken.

Beide zijn compatibel met alle Intel-sockets vanaf Socket 775 en biedt ook goede ondersteuning voor AMD-sockets. 

De Liqmax-koelers zijn een stuk vriendelijker geprijsd dan de andere modellen in de test. Voor de Liqmax II 120 betaal je gemiddeld 64 euro en de Liqmax II 240 moet 89 euro opbrengen. Vooral de 240mm-variant is hiermee heel aardig geprijsd. Dit is extra opmerkelijk omdat Enermax zich in andere productcategorieën nog wel eens de markt uit wil prijzen.

Enermax Liqmax II 120 Enermax Liqmax II 120

Enermax Liqmax II 120: Prijzen - Specificaties - Foto's

Enermax Liqmax II 240 Enermax Liqmax II 240

Enermax Liqmax II 240: Prijzen - Specificaties - Foto's


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*