20 waterkoelers review: voor het betere koelwerk

De nieuwe modellen halen het niet bij de oude garde

Door


Testprocedure

Net als bij onze tests van CPU-koelers maken we voor waterkoelers gebruik van Socket 2011 CPU-simulators die een exacte hoeveelheid warmte kunnen produceren. In onze geluidsdichte box hebben we allereerst bepaald met welke instelling de waterkoelers respectievelijk 30 dB(A), 40 dB(A) en 50 dB(A) geluid produceren, telkens gemeten op 10 cm afstand van zowel de pomp als de radiators. 30 dB(A) op 10 cm beschouwen wij als “onhoorbaar stil”. Alles onder de 30 dB(A), of het nu 24 of 28 is, zal je wanneer ingebouwd in een PC behuizing op normale afstand echt niet horen. 40 dB(A) gemeten op 10 cm is de grens die we als “fluisterstil” bestempelen. Daarboven wordt een geluidsbron toch (zeer) duidelijk hoorbaar op normale luisterafstand. 50 dB(A) is de grens van wat nog net plezierig is; daarboven wordt geluid naar onze mening echt irritant luid.

Voor de 30 dB(A) tests stellen we de pomp in op 7V en zoeken we het juiste voltage voor de ventilators op de radiator. Voor de 40 dB(A) en 50 dB(A) tests stellen we de pomp in op 12V en doe we eveneens de rest van de regeling middels de ventilators. De keuze om bij de 40 dB(A) meting de pomp ook al op volle snelheid te laten draaien is niet zo maar genomen: we hebben dit vooraf uitgebreid onderzocht en het blijkt in de regel betere resultaten te geven dan de pomp op lagere snelheid te laten werken en de ventilators juist wat sneller te laten draaien.

Deze tests voeren we uit op 160W. Om daarnaast een beeld te krijgen van de maximale koelprestaties van de waterkoelers, hebben we ook een test gedaan op Socket 2011 160W met maximale prestaties, dus met pomp en ventilators werkend op 12V. Met die instelling hebben we uiteraard ook de geluidsproductie gemeten.

Normaal gesproken testen we ook op Socket 1155, maar helaas was deze testopstelling niet operationeel tijdens deze testperiode. Voor waterkoelers is dat geen enorm probleem, aangezien die toch op relatief hoge wattages gebruikt zullen worden (zoals 160W). Inmiddels zijn we hard aan het werk om een verbeterde testopstelling te ontwikkelen. Zodra die klaar is, mag je uiteraard tests verwachten van heel wat CPU-koelers, inclusief waterkoelers, op beide sockets.

Niet stil genoeg

De belangrijkste testresultaten die we hebben zijn met de waterkoelersets afgesteld op 30 dB(A), 40 dB(A) en 50 dB(A), gemeten op 10 cm. Bij sommige koelers lukt het helaas niet om de combinatie van pomp en fans zo stil te krijgen dat ze nog maar 30 dB(A) produceerden.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*