Nvidia Titan X (Pascal) review: de koning onttroond

Eindelijk zorgeloos gamen op 4K!

Door


Inleiding

In de titel van onze review van de GeForce GTX 1080 noemden we hem 'de nieuwe koning', maar in deze review wordt die videokaart alweer onttroond. Niet door een nieuwe kaart van aartsvijand AMD, maar door Nvidia zelf: de nieuwe Titan X moet de ultieme kaart worden voor wie alleen de allerhoogste prestaties voldoende zijn. Wij hebben dit snelheidsmonster uitgebreid getest!

Nvidia Titan X (Pascal)


Wie zich heeft verdiept in videokaarten, zal weten dat Nvidia sinds een aantal generaties niet meer zijn grootste GPU verkoopt onder de naam 'GTX x80'. De basis van de GeForce GTX 1080 is zodoende de 'mid-range' GP104-chip, die 314 mm² groot is en 7,2 miljard transistors telt. Onder de zwarte koeler van de nieuwe Titan X zit de 471 mm² grote GP102-GPU met 12 miljard transistors, waarmee direct duidelijk is dat we te maken hebben met een écht high-end product.

Er bestaat ook een GP100-GPU, die we eerder in peperdure Tesla-videokaarten voor de zakelijke markt voorbij hebben zien komen. GP102 is een licht versimpelde versie van die chip, waardoor er onder andere geen ondersteuning is voor HBM2-geheugen en versnelde double-precision FP64-berekeningen. Dat scheelt heel wat in de grootte en dus prijs van de chip, zonder dat er voor gamers belangrijke functionaliteit verdwijnt.

Voor ons is het belangrijk om te weten dat GP100 en GP102 op het belangrijkste punt identiek zijn, namelijk qua aantal CUDA-cores. Ze tellen allebei 3840 stuks, waarvan er bij de Titan X 3584 zijn ingeschakeld. Ten opzichte van de GeForce GTX 1080 heeft de Titan X dus precies 40 procent meer rekeneenheden. We moeten daarbij wel aantekenen dat die op papier lager zijn geklokt; standaard 1417 MHz en een boost naar 1531 MHz. Onze ervaringen met GPU Boost leren echter dat de kloksnelheid flink kan oplopen zolang factoren als de beschikbare stroom en de temperatuur dat toelaten.

Nvidia Titan X (Pascal)
Het blokdiagram van de GP102-GPU.

We schreven al dat er geen HBM2 wordt gebruikt op deze nieuwe videokaart. In plaats daarvan kiest Nvidia net zoals bij de GTX 1080 voor GDDR5X, een snellere variant op het bestaande GDDR5. Dat is één van de redenen waarom Nvidia zijn nieuwe powerhouse nu al op de markt kan brengen, aangezien de productiecapaciteit van HBM2 vooralsnog beperkt is. Pas tegen het einde van dit jaar zal dit nieuwe geheugentype breed beschikbaar zijn. Nvidia heeft 12 GB videogeheugen aangebracht op de kaart, met een klokfrequentie van 1250 MHz. Dankzij de grote 384-bit geheugenbus komt de totale bandbreedte van 480 GB/s akelig dicht in de buurt bij wat de Fury X met HBM behaalde (512 GB/s).

De Nvidia Titan X wordt alleen door de fabrikant zelf verkocht via een speciaal daarvoor opgezette website. Voor een niet bepaald mals bedrag van € 1310 heb je de Titan X binnen enkele werkdagen in huis. Vooralsnog lijkt het er niet op dat de gebruikelijke partners met eigen koelers en aangepaste printplaten mogen gaan komen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Nvidia Titan X (Pascal)

GP102, 3584 cores, 1417 MHz, 12288 MB, 384 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*