22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Door


Vergelijking

Over het algemeen zijn er in dit segment geen écht langzame schijven te koop, met uitzondering van de Seagate Archive lijn, die door de SMR-technologie minder goed presteert. Over het algemeen is het echter een strijd tussen snel en sneller – en vrijwel altijd zelfs sneller dan menig netwerk zou aankunnen qua snelheid.

De schijven van HGST presteren behoorlijk goed, maar daar staan wel een relatief iets hoger stroomverbruik en meer geluidsproductie tegenover. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat alle schijven 7200 rpm zijn. De enterprise-modellen van het bedrijf presteren goed, vooral de Hitachi Ultrastar He8 8TB.

HGST Ultrastar He8 8TB
De schijven van HGST presteren goed, maar produceren ook relatief veel geluid.

Bij Seagate zien we heel wat verschillen in de prestaties. De Archive HDD’s, die gebaseerd zijn op de nieuwe SMR-technologie, presteren opmerkelijk genoeg slechter als het aankomt op lezen, terwijl je juist zou verwachten dat hij langzamer zou zijn bij het schrijven. De Archive 6TB is nog een stapje langzamer dan de Archive 8TB. Daarentegen presteren de Desktop HDD’s van Seagate erg goed. Ditzelfde geldt uiteraard voor de duurdere enterprise schijven en de NAS HDD. De geluidsproductie van de Seagates is wel relatief hoog, ook de producten die een wat lager toerental hebben.

Seagate Enterprise Capacity 10TB
De Seagate Enterprise 10TB is een uitstekend presterende maar peperdure harde schijf.

De twee schijven van Toshiba presteren behoorlijk goed, met schrijf- en leessnelheden die bij de sequentiële test boven de 200 MB/sec uitkomen. Wel zijn ze met een geluidsproductie van bijna 40 dB(A) in idle altijd heel duidelijk te horen.

Tot slot de producten van Western Digital, die in veel gevallen de stilste en zuinigste modellen in de test zijn. Dat zou niet moeten verbazen, aangezien Western Digital voor zijn consumentenschijven een veel lager toerental hanteert dan de andere fabrikanten: 5400 rpm. Dit betekent uiteraard ook dat de prestaties minder goed zijn dan die van bijvoorbeeld een Seagate Desktop HDD. De Western Digital Red Pro en Black behoren daarentegen tot de snelste producten in de test.

Bij sommige heliumschijven, specifiek de HGST Ultrastar He6 6TB, Western Digital Red 8TB en de Seagate Enterprise Capacity 10TB zien we verder iets heel opmerkelijks: ze zijn erg stil in idle. De geluidsproductie ligt ver onder de 30 dB(A), wat we maar zelden zien bij harde schijven. Hoewel ze actief nog altijd goed hoorbaar zijn, blijven deze harde schijven goede keuzes voor een stil systeem of een NAS met meerdere harde schijven die niet te veel lawaai moet maken.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*