22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Door


Conclusie

Laten we beginnen met de 6TB-schijven. De Toshiba MD04ACA 6TB en X300 6TB bieden in dit segment goede prestaties voor een lage prijs, maar zijn nogal luidruchtig met een geluidsproductie die in idle al tegen de 40 dB(A) aanschuurt. Niettemin zijn dit de schijven die je wilt hebben als je voor een beperkt bedrag een grote capaciteit wilt aanschaffen, zeker als je bereid bent de herrie voor lief te nemen. Ze ontvangen beide een Great Value Award. Een stiller alternatief voor de Toshiba schijven is de Western Digital Blue 6TB, waar je wel enkele tientjes meer voor betaalt. We belonen hem met een Excellent Choice Award.

Van de 8TB-schijven heeft de Seagate Archive de laagste prijs per gigabyte. Voor grootschalige dataopslag zijn de wat mindere prestaties niet een obstakel. Houd wel rekening met de gebruikte SMR-technologie en gebruik de schijf dus vooral als ‘archief’, om slijtage zoveel mogelijk te beperken. Dit ging in het blad ook op voor de Archive 6TB, maar dit is nu helaas bijzonder slecht verkrijgbaar en alleen te koop tegen een exorbitante prijs. Hoewel de prijs van de Archive 8TB ook significant is gestegen, blijft hij relatief goedkoop en ontvangt hij dus wel een Great Value Award. 

Western Digital Red 8TB
De Western Digital Red serie is bijzonder geschikt voor NAS-apparaten.

Voor een NAS blijft de Western Digital Red de beste optie. Deze serie biedt het beste evenwicht tussen prijs, prestaties, geluidsproductie en stroomverbruik. Weliswaar zijn andere NAS-schijven sneller, maar de meeste mensen zullen hier door de beperkte snelheid van het netwerk niet zoveel aan hebben. Vooral de 8TB is een aantrekkelijke keuze, doordat hij in idle fluisterstil is, terwijl de prijs per gigabyte niet toeneemt vergeleken met de Red 6TB. We reiken de Western Digital Red 6TB en 8TB de Excellent Choice Award uit. 

Wil je de schijf met de grootste capaciteit en is prijs geen factor, dan zijn de twee 10TB harde schijven van Seagate een goede keuze: de Enterprise Capacity 10TB en de BarraCuda Pro 10TB. Beide schijven zijn snel en relatief stil, maar kosten wel rond de 600 euro. Voor desktopgebruik kan je echter het beste de BarraCuda Pro aanschaffen, aangezien die schijf daarvoor is ontwikkeld. Waar de Enterprise Capacity 10TB in het blad een Ultimate Product Award kreeg, gaat deze daarom nu naar de sindsdien geteste BarraCuda Pro 10TB.


Seagate BarraCuda Pro 10TB


Western Digital Blue 6TB
Western Digital Red 6TB

Western Digital Red 8TB


Seagate Archive 8TB
Toshiba MD04ACA 6TB
Toshiba X300 6TB


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*