22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Door


Nieuwe technologieën

Enige tijd terug was er sprake van stagnatie op de markt van harde schijven. Deels kwam dit door de overstroming in Thailand, die erg veel problemen veroorzaakte voor de fabrikanten, maar een andere oorzaak was dat het steeds moeilijker werd om jaar in en jaar uit de datadichtheid van harde schijven te vergroten. Daarvoor kwamen de limieten van de destijds gebruikte technologieën te dichtbij.

Sindsdien zijn er daarom harde schijven verschenen met nieuwe technologieën, die een grotere capaciteit mogelijk maken. Allereerst Shingled Magnetic Recording (SMR), waarmee de datadichtheid van harde schijven verder kan worden opgeschroefd dan met het traditionele Perpendicular Magnetic Recording (PMR). Omdat de leeskoppen kleiner kunnen zijn dan de schrijfkoppen, kunnen de datatracks kleiner gemaakt worden dan de schrijfkoppen (waardoor de datadichtheid weer kan toenemen). Dit betekent echter wel dat er bij het beschrijven van de harde schijf meer dan alleen de data die je wil beschrijven wordt aangetast. Elke keer als er data geschreven wordt naar de schijf, moet de omringende data ook opnieuw geschreven worden. Dit heeft een lagere snelheid als gevolg en er is de kans dat er meer slijtage optreedt omdat de schijf meer werk moet verrichten.

Seagate Archive HDD 8TB
In de Seagate Archive schijven werd SMR voor het eerst toegepast.

Een andere nieuwe technologie is het gebruik van helium in de harde schijf. Hierdoor neemt de datadichtheid van de platters niet toe, maar kunnen platters wel dichter op elkaar geplaatst worden doordat er minder frictie is. Het resultaat is dat fabrikanten in heliumschijven meer platters kunnen plaatsen en dat er dus grotere capaciteiten mogelijk worden.

SMR wordt toegepast in goedkopere schijven en heeft zoals geschreven vooral een negatieve impact op de performance. Helium wordt gebruikt in duurdere schijven en zou vooral een positieve invloed moeten hebben op de testresultaten. Op dit moment zien we heliumschijven alleen maar in het professionele segment, in de zogenaamde ‘enterprise’ schijven die bedoeld zijn voor servers. Vooralsnog zijn er nog geen schijven die zowel SMR als helium implementeren.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*