22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Door


Inleiding

Hoewel de prijs van SSD’s sterk daalt, is de ‘ouderwetse’ harde schijf nog altijd verreweg de goedkoopste manier om grote hoeveelheden data op te slaan. Zeker in een NAS of een Mini-ITX systeem waar weinig schijven in passen heb je graag een harde schijf met een zo groot mogelijke capaciteit. In dit artikel bekijken we 22 modellen met een capaciteit van tussen de 6 en 10 TB.


De onderliggende technologie van harde schijven mag dan al decennia oud zijn, maar voor grootschalige dataopslag is een harde schijf nog altijd de beste keuze. Hoewel de prijs per gigabyte van harde schijven al een tijdje niet meer significant daalt, terwijl SSD’s wel gestaag goedkoper worden, komt de prijs per gigabyte van harde schijven nog altijd ongeveer tien keer lager uit dan die van SSD’s. Hoewel harde schijven veel trager zijn, is dit voor schijven gericht op dataopslag veel minder van belang dan voor opstartschijven. Daarnaast kunnen SSD’s maar een beperkt aantal keren beschreven worden, wat minder leuk is voor downloaders.

Toshiba X300 6TB
De Toshiba schijven in de test hebben een goede prijs per gigabyte, maar maken vrij veel lawaai.

In deze test kijken we alleen naar de grotere harde schijven. Vaak betaal je hier een meerprijs voor, omdat de sweet spot qua prijs per gigabyte ligt bij harde schijven van 3 en 4 TB. Niettemin zijn er genoeg redenen om te kiezen voor exemplaren met een grotere capaciteit. In een NAS kan je bijvoorbeeld maar een klein aantal harde schijven kwijt, tenzij je een veel duurder apparaat koopt met meer bays. Ook in Mini-ITX kasten passen niet bijster veel schijven, dus een grotere capaciteit per schijf is een must als je in zo’n systeem toch veel opslagcapaciteit wilt hebben.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*