22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Door


De toekomst van de harde schijf

Naast SMR zijn er nog andere technologieën waarmee fabrikanten van harde schijven de capaciteiten proberen op te schroeven om zodoende harde schijven langer relevant te houden. Zo is Seagate bezig met het zogenaamde Heat Assissted Magnetic Recording (HAMR), een technologie waarbij een heel klein deel van de harde schijf extreem opgewarmd wordt om het schrijven op platters met een grotere datadichtheid mogelijk te maken. Op termijn zouden deze nieuwe technologieën capaciteiten van tot wel 100 TB mogelijk moeten maken.

Seagate, na Western Digital de grootste fabrikant van harde schijven, verwacht dat harde schijven nog 15-20 jaar relevant blijven. Zelfs producenten onderkennen dus dat er beperkingen zitten aan de harde schijf en dat hij op een gegeven moment ruimte zal moeten maken voor een alternatief. En laten we eerlijk zijn: mechanische opslag is niet bepaald ideaal, vanwege de geluidsproductie en de grotere kans op falen. De lagere prijs is de belangrijkste reden waarom harde schijven nog gebruikt worden. Op het moment dat NAND, het type flashchip dat gebruikt wordt in SSD’s, goedkoop genoeg is om te concurreren met harde schijven, zal dat waarschijnlijk te verkiezen zijn boven een harde schijf. Het zal echter nog een tijdje duren voordat we daar zijn, zeker aangezien ook NAND-fabrikanten steeds meer moeite krijgen met het verlagen van de kosten (en daarmee de prijzen).

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er honderd miljoen harde schijven verkocht. Dit aantal klinkt indrukwekkend, maar ligt nog altijd flink onder wat er het jaar daarvoor werden verkocht. Deze daling heeft meerdere oorzaken, maar het ligt er onder andere aan dat gebruikers die in het verleden vanwege de hoge prijzen een kleine SSD combineerden met een harde schijf, nu gewoon een betaalbare SSD van 500 GB kunnen aanschaffen. Verder neemt de vraag naar desktop PC’s af en gaat het aantal verkochte harde schijven daarom omlaag. Nog een factor is de steeds groter wordende capaciteit van de schijven. Seagate verkoopt de afgelopen jaren bijvoorbeeld minder Enterprise schijven, terwijl de ‘verkochte capaciteit’ toeneemt.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*