22 6-10TB harde schijven review: een schijf, veel opslag

22 grote harde schijven vergeleken

Door


Toshiba en Western Digital

Ook Toshiba en Western Digital doen mee aan de test. 

Toshiba

Toshiba doet mee met twee verschillende harde schijven met een capaciteit van 6TB, de X300 en MD04ACA. De X300 wordt aangeprezen als een ‘high performance’ schijf, maar qua specificaties zijn er eigenlijk maar twee verschillen: de X300 heeft platters van 1200GB, vergeleken met 800GB voor de MD04ACA, en hij heeft dubbel zoveel cache: 128MB. Het prijsverschil is ook erg klein: gemiddeld kost de X300 210 euro, vergeleken met 212 euro voor de MD04ACA.

Western Digital

Western Digital heeft zes verschillende lijnen harde schijven: Black, Blue, Green, Purple, Red en Red Pro. Black is bestemd voor high-end desktop gebruik, Blue voor desktops en Red voor NAS-apparaten. We hebben een 6TB schijf van de Black, Blue, Red en Red Pro lijnen getest, en daarnaast nog een Red 8TB. Het interessante hieraan is dat de Red 8TB de enige Western Digital schijf is met helium. We zullen later zien dat hij ook interessante testresultaten neerzet.

Net zoals de Enterprise-schijven geeft Western Digital vijf jaar garantie op de Black schijven, terwijl kopers van de Blue-serie het moeten doen met twee jaar garantie. De Red Pro is bedoeld voor ‘prosumers’ en is een beetje een kruising tussen een enterprise schijf en een Red NAS-schijf. Hij moet sneller zijn dan de gewone Red, heeft vijf jaar garantie in plaats van drie jaar, en heeft de dubbele hoeveelheid cache.

De Western Digital Green schijven waren oorspronkelijk bedoeld als ‘energiezuinige’ modellen voor desktops, maar deze zijn inmiddels end of life. Niettemin hebben we een Green 6TB in de test meegenomen, omdat die nog altijd verkrijgbaar is. De Purple lijn is bedoeld voor beveiligingscamera’s of andere apparaten die 24 uur per dag moeten draaien en waarbij betrouwbaarheid centraal staat. Western Digital geeft twee jaar garantie op de Greens en drie jaar op de Purples.

De Blue en Green 6TB hebben de laagste prijs van de Western Digital-schijven: gemiddeld 249 en 260 euro. De Red Pro en Black 6TB hebben een vrij hoge prijs van gemiddeld respectievelijk 312 en 309 euro. De gewone Reds kosten 267 en 349 euro voor de 6TB en 8TB, waarmee de prijs per gigabyte nauwelijks hoger ligt dan die van de goedkopere Blue en Green. De Red 8TB is hiermee een van de goedkopere heliumschijven.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*