Corsair Neutron XTi 480GB review

Nieuwe SSD van Corsair getest

Door


Inleiding

Corsair is actief in veel verschillende productgroepen, maar de bekendheid van zijn SSD's is relatief beperkt. Het bedrijf legt hier niet veel focus op, maar af en toe worden er toch nieuwe producten uitgebracht die goed verkopen. In deze review evalueren we de Corsair Neutron XTi 480GB.


De snelheid van de SSD komt overeen met wat je tegenwoordig kan verwachten van een beetje SATA600 SSD, met een gespecificeerde sequentiële snelheid van 560 MB/s lezen en 540 MB/s schrijven. Het aantal 4k lees- en schrijfoperaties per seconde is respectievelijk 100.000 en 90.000.

De Corsair is uitgerust met de Phison PS3110 controller, volgens Corsair een 'quad core' controller die vooral goede prestaties zou moeten bieden in continutests. Corsair probeert de SSD ook aan gamers te marketen door aan te prijzen dat hij snel genoeg is om Ultra HD beelden zonder compressie op te nemen.

Er wordt 15nm MLC flashgeheugen van Toshiba gebruikt, waarbij er twee bits per geheugencel kunnen worden opgeslagen. MLC is duurder dan TLC (drie bits per geheugencel), maar heeft in de regel een langere levensduur. Zowel de garantieperiode als de totale schrijfcapaciteit (TBW) is vrij hoog: respectievelijk 5 jaar en 320 TB. Dit suggereert dat Corsair veel vertrouwen wil uitstralen in deze SSD.

Corsair Neutron XTi 480GB

Bij de Corsair hoort een softwareprogramma genaamd Corsair SSD Toolbox, die mogelijkheden biedt die vergelijkbaar zijn met Samsung Magician (met uitzondering van RAPID). Hier zie je een screenshot van de SSD Toolbox:

Ongeveer zes maanden voor de introductie van de Neutron XTi bracht Corsair een andere serie nieuwe SSD's uit, namelijk de Corsair Force LE. Deze is grotendeels identiek aan de Neutron XTi, maar was uitgerust met TLC-geheugen, en wordt daarom iets lager gepositioneerd.

 Model Gemiddelde prijs Gemiddelde prijs per gigabyte
240GB € 110 € 0,458
480GB € 196 € 0,432
960GB € 389 € 0,434
1920GB € 876 € 0,460

De prijs per gigabyte van de Neutron XTi modellen is relatief hoog: bij de meeste middenklasse SSD's ligt deze ruim onder de 40 cent per gigabyte, en vaak rond de 30 cent per gigabyte. De 240GB en 1920GB modellen zijn relatief duur, voor verschillende redenen: grotere SSD's hebben schaalvoordeel, maar SSD's van 2TB zijn nog betrekkelijk zeldzaam en kunnen daarom tegen een hogere prijs verkocht worden.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Corsair Neutron XTi 480GB

SSD, 480 GB, Serial ATA 600, Phison PS3110, 560 MB/s, 540 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*