C-states: zuinigere CPU idle states uitgelegd

Verminderen C-states naast het stroomverbruik ook de prestaties?

Door


Inleiding

Een van de manieren om het idle stroomverbruik van een computer te beperken, is om de C-states van de processor aan te zetten. In dit artikel leggen we uit wat C-states nu precies zijn en bekijken we aan de hand van benchmarks hoe het stroomverbruik en de prestaties hierdoor worden beïnvloed.


Al jaren implementeren Intel en AMD zogenaamde ‘C-states’ in hun producten, waardoor de processor op een lager pitje gaat werken als hij niet gebruikt wordt en daardoor ook minder stroom verbruikt. Deze C-states kunnen in de BIOS worden ingesteld. Er hangt echter ook een zweem van obscuriteit rond deze technologie; het is niet precies duidelijk wat verschillende C-states precies doen en wat het praktische effect op de prestaties is. Hogere C-states zouden meer stroom moeten besparen, maar wat moet het verschil tussen C1E en C3 zijn, en waarom is er sprake van zowel Package als Core C-state?

Intel Core i7 6700K Boxed
Vanaf Skylake wordt C8 ook in desktops ondersteund.

C-states moeten niet verward worden met zogenaamde ‘global states’, waarbij het systeem daadwerkelijk uit of Stand-by staat (bijvoorbeeld S0, S1 en S3). Eenmaal ingesteld worden C-states automatisch geregeld door het moederbord en het besturingssysteem, zonder dat de gebruiker daar extra stappen voor hoeft te ondernemen. Een hogere C-state betekent dat de processor in een diepere ‘slaap’ zit, waardoor hij minder stroom verbruikt, maar ook dat de prestaties om verschillende redenen wat teruglopen.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*