Gamen op 60 fps: welke videokaart heb je nodig?

23 games getest in Full HD, WQHD en Ultra HD

Door


Inleiding

Welke videokaart heb je nodig om goed te kunnen gamen op een bepaalde resolutie? Om hier wat meer duidelijkheid in te scheppen, hebben we 23 games getest met 22 verschillende GPU’s en bekijken we hoeveel games elke GPU kan draaien op 60 fps.


In mei en juni bracht Nvidia twee nieuwe videokaarten uit, waarbij er eindelijk een nieuw procedé werd toegepast. Eerder hebben we de architectuur van de nieuwe Pascal-kaarten uitgebreid beschreven, in dit artikel geven we je een totaal overzicht van de stand van zaken op de markt voor videokaarten. Specifiek: welke kaart heb je nodig om de meeste courante games te kunnen spelen bij bepaalde resoluties en kwaliteitsinstellingen?

Om die vraag te beantwoorden hebben we benchmarks uitgevoerd met 23 games en 22 verschillende GPU’s: van een instap R7 240 en GTX 750 Ti tot de R9 Fury X en GTX 1080. Deze tests zijn in vrijwel alle games uitgevoerd op Full HD, WQHD en Ultra HD. Gezien het grote aantal testresultaten, moeten we kijken naar een andere manier om zoveel mogelijk nuttige informatie te tonen op basis hiervan. Dit doen we op enkele verschillende manieren.

Tom Clancy's Rainbow Six: Siege (PC)

Allereerst geven we de gemiddelde framerate. Dit is vergelijkbaar met de Hardware.Info Prestatiescore die we hanteren, met het verschil dat hij gebaseerd is op de testresultaten van 23 games, niet 10 zoals de Prestatiescore. Hierdoor zou de waarde in deze test een nauwkeuriger gemiddelde moeten geven van de gemiddelde framerate die je mag verwachten in de games van de afgelopen jaren. Bij sommige videokaarten is het overigens niet mogelijk om alle WQHD of Ultra HD benchmarks te draaien, waardoor we hiervoor geen gemiddelde hebben. 

Ten tweede geven we aan in hoeveel games je 60 fps mag verwachten, omdat je met deze framerate nagenoeg elke game goed en soepel kan spelen. Dit laat beter zien hoe het zit met de speelbaarheid van games dan een gemiddelde, dat natuurlijk omlaag of omhoog gehaald kan worden door extreem goede of slechte resultaten in bepaalde games.

Dit artikel verscheen eerder in het blad, waardoor niet alle kaarten van de nieuwe GPU-generaties erin zijn meegenomen.


Lees ook deze game artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*