22 Ultra HD monitoren review: tijd voor een nieuw scherm

Kwaliteit van ultra hd monitoren overwegend erg goed

Door


Conclusie

Dit jaar is er meer keuze dan ooit, als je een nieuw beeldscherm zoekt. Ook binnen het ultra hd segment valt er veel te kiezen. Van de 22 schermen die we voor dit artikel testten is er geen enkel een regelrechte afrader. In het algemeen geldt: alle waar naar zijn geld. Dat neemt niet weg dat een paar modellen eruit springen.

Zoek je een compacte monitor, dan is wat ons betreft de Benq BL2420U de beste keuze en ontvanger van een Excellent Choice award; de Acer CB241HQK is een prima alternatief, dat met een Great Value award naar huis mag. (Gemiddeld is de Benq duurder, al is hij op moment van schrijven zelfs voor minder te koop dan de Acer).

De Eizo CG248-4K is een buitenbeentje in deze test, zowel door zijn functionaliteit (zoals een ingebouwde sensor voor hardware kalibratie) als zijn prijs. Voor professionals is het ultiem gereedschap, en ontvanger van een Ultimate Product award.

De interessantste uhd-monitoren op dit moment vind je in het 27-inch segment, waar de kwaliteit ongemeen hoog is en de prijzen flink dalen. Zowel de Acer S277HK als de LG 27UD68P zijn uitstekende opties en ontvangers van een Excellent Choice award. Wil je ips en geen cent teveel uitgeven, dan moet je beslist de 27UD58-B van LG overwegen - het scherm heeft zijn beperkingen, maar is voor de vraagprijs bijzonder aantrekkelijk. Een Great Value award is dan ook op zijn plaats. 

Die is er ook voor twee van de tn-gebaseerde 28-inch monitoren en wel de Iiyama G-Master GB2888UHSU-B1 en de Samsung U28E590D. Beide bieden ‘veel voor weinig’; de Iiyama wat meer voor gamers, de Samsung wat meer voor algemeen gebruik.

Van de drie 32-inch klasse modellen is de Benq BL3201PT de beste keuze voor de meeste mensen die gewoon een goed, groot scherm zoeken – er valt vrijwel niets op aan te merken en een Excellent Choice award is dan ook de beloning. De Asus PA329Q zet prestaties neer van zeldzaam hoog niveau en is een van de beste monitoren die we ooit getest hebben qua beeldkwaliteit. Een Ultimate Product award is dan ook op zijn plaats.


Asus PA329Q
Eizo CG248-4K


Acer S277HK
Benq BL2420U
Benq BL3201PT
LG 27UD68P


Iiyama G-Master GB2888UHSU-B1
LG 27UD58-B
Samsung U28E590D


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*