22 Ultra HD monitoren review: tijd voor een nieuw scherm

Kwaliteit van ultra hd monitoren overwegend erg goed

Door


Inleiding

Het aanbod aan Ultra HD monitoren in de markt groeit gestaag, en de prijzen dalen nog altijd. Wie toe is aan een nieuw beeldscherm, doet er goed aan een UHD-exemplaar te overwegen. Aan deze test van 22 exemplaren heb je daarvoor een goed houvast.


Wie dit jaar een nieuwe beeldscherm wil kopen, heeft meer keuze dan ooit. De tijd dat alles mogelijk was, zolang het maar full hd was, is definitief voorbij. Naast hogere resoluties kan je gaan voor extra brede modellen, schermen met (veel) hogere dan standaard verversingsfrequenties en gebogen monitoren. Dit alles in formaten tot meer dan 40 inch diagonaal.

Hoewel voor veel van die verschijningsvormen iets te zeggen is, is duidelijk dat het standaard beeldscherm in de nabije toekomst een ultra hd-exemplaar zal zijn. Binnen die klasse zullen vast weer de nodige varianten zijn, zoals ultrabreed en gebogen, maar pakweg 4000 horizontale pixels is de nieuwe norm.

Nut en noodzaak

In de reacties op onze reviews zien we regelmatig kritische lezers zich afvragen waarom je zoveel beeldpunten zou moeten hebben. Full hd is immers ‘goed genoeg’. Daar kunnen we kort over zijn: de beleving van een scherm met een veel hogere pixeldichtheid is superieur aan die van een met relatief weinig beeldpunten per vierkante centimeter. Niemand die een ‘Retina’ iPad heeft gebruikt wil ooit nog terug naar een eerste generatie exemplaar, simpelweg omdat alles er fraaier uitziet dankzij de extra pixels.

Dat geldt ook voor ultra hd monitoren. Zelfs als je gebruikmaakt van 200% schaling en je dus effectief een full hd werkruimte overhoudt, zien beeldelementen, schuine lijnen, cirkels en tekst er veel beter uit, wanneer de extra pixels gebruikt worden om kleurovergangen te verfijnen. En dat is in steeds meer programma's het geval. Zoals wel vaker het geval is, moet je het gezien hebben – en daarna ben je om.

Naast het feit dat de weergave er beter uitziet, hebben de extra pixels ook nut. Zo zijn miniaturen van foto’s in een Verkennervenster veel scherper en dus eenvoudiger te identificeren. Ook zie je meer details in foto’s op volledig formaat, waardoor het bewerken ervan eenvoudiger is en een beter resultaat oplevert. In games zie je meer details en komen de grote texturen waarvoor je een videokaart met veel werkgeheugen hebt gekocht, beter tot hun recht. Maak je geen of minder gebruik van schaling, dan bieden ultra hd beeldschermen (veel) meer werkruimte dan full hd exemplaren. Dat vereenvoudigt het werken met grote documenten, videobewerking, complexe programma’s of simpelweg veel programma’s tegelijkertijd. 

Voor dit artikel hebben we 22 ultra hd-monitoren door onze vernieuwde testmethode gehaald. We hebben het testveld opgedeeld naar beeldschermdiagonaal. Uiteraard zien we al aankomen dat in de reacties gevraagd gaat worden om modellen die hier niet zijn opgenomen, en evenzo vanzelfsprekend vertellen we alvast dat we deze test als een set basisinformatie zien, die we de komende tijd verder gaan uitbreiden.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*