10 ergonomische toetsenborden review: verantwoord typen

Een duik in de afwisselende wereld van de ergonomische toetsenborden

Door


Inleiding

Ben je serieus bezig met ergonomie op de werkvloer of thuis, dan is de aanschaf van een ergonomisch toetsenbord zeker iets om te overwegen. De grote vraag is uiteraard wat er dan zoal te koop is. Wij zijn aan de slag gegaan met negen modellen om eens te kijken wat je krijgt voor je geld.


Als je veel achter een bureau zit en ook veelvuldig gebruikmaakt van een toetsenbord, dan kan het voorkomen dat je na verloop van tijd kleine pijntjes of zelfs serieuze pijn krijgt, in polsen, onderarmen, schouders of rug. Dit kan het gevolg zijn van een slechte houding aan het bureau, eventueel als gevolg van slecht op elkaar afgestelde apparatuur. Een traditioneel toetsenbord kan echter ook de boosdoener zijn, zeker als je dat vrijwel de hele dag gebruikt.

Om de pijn die wordt veroorzaakt door het gebruik van een toetsenbord te lijf te gaan, kun je ervoor kiezen om een ergonomisch exemplaar aan te schaffen. Dat is echter eenvoudiger gezegd dan gedaan, want dat deel van de toetsenbordmarkt is behoorlijk divers. Om te proberen hier orde in aan te brengen, hebben we er niet minder dan tien getest: Bakker Elkhuizen M-Board 870, Bakker Elkhuizen S-Board 840, Fujitsu KBPC E, Goldtouch Adjustable V2, Goldtouch Go!2 Mobile, Kinesis Freestyle 2, Matias Ergo Pro, Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 en Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop. 

We bedanken Bakker Elkhuizen en R-Go Tools voor het beschikbaar stellen van een deel van de in dit artikel besproken toetsenborden.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*