10 ergonomische toetsenborden review: verantwoord typen

Een duik in de afwisselende wereld van de ergonomische toetsenborden

Door


Algemene kenmerken

Een ergonomisch toetsenbord is over het algemeen goed herkenbaar. Het typische ergonomische toetsenbord bestaat uit ten minste twee delen. Dit kunnen twee daadwerkelijk los van elkaar gescheiden delen zijn, zoals het geval is bij de meeste deelnemers aan deze test. Er kan ook gekozen zijn voor een andere manier om het onderscheid te maken, bijvoorbeeld door beide kanten naar het midden toe op te laten lopen en zo een ‘breuk’ te forceren. De twee modellen van Microsoft vallen in deze categorie. De enige modellen in deze test die niet uit twee delen bestaan, zijn de twee van Bakker Elkhuizen, de M-Board 870 en de S-Board 840. Bij de Yogitype zijn de twee delen onder een hoek van 90 graden verticaal geplaatst, maar niet los van elkaar te gebruiken.

Daarnaast zijn er op vrijwel alle modellen in deze test wijzigingen aangebracht in de lay-out, die de bediening moeten vereenvoudigen, zonder dat de leercurve die je moet ondergaan om gewend te raken aan het bord te fors wordt. Een derde gemene deler onder ergonomische toetsenborden is dat een numeriek eiland not done is. Alleen het Natural Ergonomic Keyboard 4000 van Microsoft heeft dit, de rest niet. Op zich is het weglaten van het eiland logisch, want dat maakt je toetsenbord significant breder, waardoor je muis te ver naar rechts komt te liggen en je onderarm te ver naar buiten moet, wat weer kan leiden tot een te zware belasting van de spieren. Numerieke eilanden zijn los te koop, wat als voordeel heeft dat die alleen erbij gepakt hoeven te worden op het moment dat je ze nodig hebt. Ben je klaar, dan schuif je het eiland gewoon terzijde.

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000
Alleen het Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 beschikt over een geïntegreerd numeriek eiland.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*