10 ergonomische toetsenborden review: verantwoord typen

Een duik in de afwisselende wereld van de ergonomische toetsenborden

Door


Flexibiliteit

Aangezien niet iedereen even breedgeschouderd is, komen de handen van verschillende mensen onder verschillende hoeken aan bij het toetsenbord. De modellen die uit twee afzonderlijke delen bestaan, kunnen naar wens geplaatst worden. Bij de Fujitsu en de twee modellen van Goldtouch zitten de twee delen op een punt bovenaan vast aan elkaar. Dat scharnierpunt bepaalt de maximale spreiding van de twee delen. Bij de Yogitype staat de plaatsing van de twee onderdelen vast. De Kinesis is de enige in deze test waarvan de twee delen met een scharniertje aan elkaar kunnen worden gekoppeld, maar ook volledig gescheiden van elkaar kunnen werken. Er loopt uiteraard nog wel een kabeltje tussen de twee delen voor het doorgeven van de data. Dat kabeltje is zo’n 30 centimeter lang, dus je hebt behoorlijk wat vrijheid.

Pootjes onderop achteraan kom je niet veel tegen bij de ergonomische toetsenborden in deze test. Alleen de Bakker Elkhuizen S-Board 840, Fujitsu KBPC E en de Microsoft Ergonomic Keyboard 4000 hebben ze. Op zich zijn dit soort pootjes ook helemaal niet per se gewenst bij een ergonomisch toetsenbord. Als je de juiste houding hebt, dan zorgt een oplopend apparaat ervoor dat er een onnodige hoek wordt gemaakt tussen hand en onderarm. Een hoek de andere kant op is dan logischer, omdat dat veel minder belastend is voor je polsen. De Sculpt Ergonomic van Microsoft heeft een accessoire in de doos zitten waarmee dat mogelijk is, terwijl de Matias Ergo Pro onder de palmrest van beide delen voetjes heeft zitten om dit te bewerkstelligen.

Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop
Met een optioneel accessoire kan je de Sculpt Ergonomic van Microsoft ook naar voren laten hellen.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*