10 ergonomische toetsenborden review: verantwoord typen

Een duik in de afwisselende wereld van de ergonomische toetsenborden

Door


Tentje bouwen

Vier toetsenborden in deze test kunnen niet alleen in het horizontale vlak versteld worden, ook in het verticale, waarmee we bedoelen dat ze in een tentvorm gezet kunnen worden. Dit geldt voor de Kinesis Freestyle 2, de Goldtouch Adjustable V2, Goldtouch Go!2 Mobile en de Matias Ergo Pro. Bij de modellen van Goldtouch gaat dat via een scharnier, waarbij je een hendel om kunt zetten om hem op een door jou gewenst punt vast te zetten. Je bent daarbij niet gebonden aan vaste stappen, het gaat traploos. Bij de Kinesis moet je om dit te bereiken een extra uitgave doen van zo’n 30 euro. Dan krijg je twee steunen waarmee je beide delen aan de binnenkant omhoog kunt zetten, waardoor ze een soort tent vormen. Je kunt hier niet iedere gewenste hellingshoek kiezen en moet het doen met twee standen. De Matias Ergo Pro heeft uitklapbare voetjes op beide delen zitten, die je beperken tot een enkele hoek.

Hoe steiler je de hoek maakt, des te minder belast je je onderarmen, omdat je handen dan minder plat moeten liggen en dus minder belasting uitoefenen op de spieren in je onderarm. De Yogitype trekt dit principe tot in het extreme door. Daar staan beide delen simpelweg verticaal.

Goldtouch Go!2 Mobile
Bij de modellen van Goldtouch, zoals de Go!2 Mobile, is het verstellen een fluitje van een cent. Je hebt daar geen extra onderdelen voor nodig.

Zoek je een model met steun voor je polsen, dan kun je bij zes van de tien modellen terecht. Bij de Kinesis moet je ook hiervoor weer een extra uitgave doen van ongeveer 35 euro. Koop je de polssteunen en de steunen samen, dan ben je zo’n 50 euro kwijt. De polssteunen van de twee modellen van Microsoft zijn voorzien van een softtouch-afwerking. Onze ervaring is dat die weliswaar lekker zacht aanvoelt, maar ook behoorlijk kan gaan plakken als het wat warmer wordt. De Fujitsu is voorzien van niet-verwijderbare polssteunen, die je in hoogte kunt verstellen met behulp van een draaiwieltje. De Matias Ergo Pro - die in het algemeen sowieso het best gebouwd is van alle modellen in deze test - heeft de best aanvoelende en prettigste polssteunen.

Kinesis Freestyle 2 Qwerty US
Voor de Kinesis Freestyle 2 zijn de nodige accessoires te koop waarmee je het apparaat nog net wat veelzijdiger maakt.

De meest opvallende polssteunen zitten echter op de Yogitype. Het zijn voorgevormde kussentjes die je zelf met klittenband bevestigt op de plaat waar ook de twee delen van het toetsenbord op zijn geplaatst. Ze zijn daarnaast voorzien van een railsysteem, waardoor ze naar voor en naar achter kunnen bewegen tijdens het typen.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*