10 ergonomische toetsenborden review: verantwoord typen

Een duik in de afwisselende wereld van de ergonomische toetsenborden

Door


Schakelaars

Waar we bij artikelen over gaming-toetsenborden een behoorlijke boom op kunnen zetten over het type schakelaars dat wordt gebruikt, is dat bij de ergonomische toetsenborden die we hier bespreken een stuk minder het geval. Vier maken gebruik van dome-switches en vijf van scissor-switches, op zichzelf ook een variant van dome-switches overigens. In deze toetsen zitten scissors als stabilisators, de rubberen dome die ook onder deze toetsen zit zorgt voor de daadwerkelijke aanslag. Scissor-switches maken veel lagere toetsen mogelijk en worden traditiegetrouw met name toegepast op laptops en op kleine compacte toetsenborden. De aanslag van dit type toets is over het algemeen vrij licht, terwijl de hogere ‘full size’ dome-toetsen vaak wat sponzig aanvoelen. De twee modellen van Bakker Elkhuizen, de Microsoft Sculpt Ergonomic en de Yogitype maken gebruik van scissor-switches. Bij de eerste twee en de laatste is deze keuze niet meer dan logisch, omdat die apparaatjes op alle vlakken erg compact zijn. Bij de Microsoft kan dat niet de reden geweest zijn, want dat model is met geen mogelijkheid compact te noemen.

Matias Ergo Pro US
De Matias Ergo Pro is de enige in deze test met mechanische switches, die zowel tactile als stil zijn.

De enige deelnemer aan deze test die niet is voorzien van dome-switches, is de Matias Ergo Pro. Dit toetsenbord maakt gebruik van mechanische schakelaars die het zelf heeft ontwikkeld, overigens op basis van de al geruime tijd bestaande Alps-technologie. Deze switches gaan door het leven als Matias Quiet Click schakelaars. Het doel bij het ontwikkelen hiervan was om een switch te maken die zowel tactile is, dus met een 'klikje', maar ook stil. Deze twee zaken lijken op het eerste gezicht niet verenigbaar, maar het is Matias verbazingwekkend goed gelukt wat ons betreft. Het zijn zonder twijfel de prettigste schakelaars van alle deelnemers aan deze test.

Nu we enkele algemene kenmerken hebben bekeken, bespreken we in de rest van dit artikel de deelnemers in alfabetische volgorde.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*