10 ergonomische toetsenborden review: verantwoord typen

Een duik in de afwisselende wereld van de ergonomische toetsenborden

Door


Fujitsu KBPC E, Goldtouch Adjustable V2 en Go!2 Mobile

De KBPC E van Fujitsu is een ergonomisch toetsenbord dat al lange tijd meegaat. Het bestaat al sinds de naam van het bedrijf nog Fujitsu Siemens was. Hij is echter dermate populair, dat hij nog altijd gevoerd wordt door Fujitsu. Bij dit toetsenbord is het echt alsof het toestel ‘gebroken’ is: de rand van de toetsen is ook de rand van de delen. Het is in zijn geheel een zeer robuust bord, met vrij holle toetsen, die erg prettig aanvoelen aan de vingertoppen. Ze zijn relatief smal en liggen vrij ver uit elkaar, wat het aantal ‘dubbele aanslagen’ beperkt houdt. Het is het enige toetsenbord in deze test waar de opdruk er daadwerkelijk in gegraveerd is, niet opgedrukt. Die opdruk zal dus veel minder snel slijten. De aanslag van de toetsen is behoorlijk ‘sponzig’, zelfs voor een dome-toetsenbord. Het verschil tussen de toetsen onderling is ook behoorlijk groot als het gaat om het gewicht dat nodig is voor de aanslag. Met een prijs van zo'n 66 euro is het niet duur.

Fujitsu KBPC E
Fujitsu KBPC E

De twee deelnemers van Goldtouch aan deze test zijn overduidelijk naaste familie, en beide erg prijzig. De grote Adjustable V2 moet gemiddeld 177 euro opbrengen, de Go!2 Mobile 149 euro. Het grote verschil is dat de Adjustable V2 is bedoeld voor desktopgebruik, terwijl de Go!2 Mobile zoals de naam al aangeeft met name is gericht op mobiel gebruik. Die tweede kan dan ook tot een klein pakketje opgevouwen worden. De manier waarop het verstellen van deze toetsenborden werkt, is met afstand het prettigst van alle borden in deze test. Doordat dit traploos werkt, kun je hoek en hellingsgraad helemaal naar eigen wens instellen. Op de punten die niet aan elkaar vastzitten met het verstelmechanisme (dus bij de B en de N), veren de borden alleen net iets te ver door naar onze smaak. Dat maakt ze niet de stabielste, met name als de hellingshoek niet al te steil is. Bij de mobiele variant is de kracht waarmee de verbinding vastgehouden wordt overigens beduidend minder groot dan bij de Adjustable V2. Je duwt er bij de kleinere variant dus eenvoudiger doorheen.

Goldtouch Adjustable V2 US
Goldtouch Adjustable V2

De toetsen van de Go!2 Mobile zijn breed, met niet al te veel ruimte ertussen. Echt prettig vinden we ze niet typen. De aanslag is erg kort, waardoor het lijkt alsof we op een rekenmachine aan het typen zijn. De Adjustable V2 typt een stuk prettiger, al is ook bij dit apparaat de aanslag net iets te sponzig naar onze smaak. Voor beide geldt dat de pijltjestoetsen niet duidelijk afgescheiden zijn van de rest. De extra toetsen links op de Adjustable V2 voegen niet enorm veel toe, al is de Num Lock-toets daar wel handig als je snel van een deel van het bord een numeriek ‘eiland’ wil maken.

Goldtouch Go!2 Mobile
Goldtouch Go!2 Mobile


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*