Passieve voedingen review: 6 modellen getest

Toch niet zo stil?

Door


Inleiding

Wil je een voeding die zo min mogelijk geluid maakt, dan kan je voor een passieve voeding kiezen. Zonder fan zouden ze stiller moeten zijn dan conventionele voedingen. In deze review bekijken we zes geheel fanloze modellen tussen de 230 en de 550 watt. Daarnaast vergelijken we die met twee niet-passieve exemplaren van bewezen kwaliteit.

In het verleden maakten voedingen nogal veel geluid, ook bij lagere belasting. Dat is inmiddels, in elk geval bij enigszins degelijke exemplaren, wel anders. De concurrentieslag op efficiëntie van de afgelopen jaren heeft als welkom extra resultaat gehad dat er minder warmte wordt opgewekt die moet worden afgevoerd. Hierdoor kunnen voedingen zelfs semi-passief worden ontworpen, met een fan die pas begint te draaien bij een wat hogere belasting. Die zien we dan ook steeds meer in de markt terug. Veel voedingen zijn hierdoor in de praktijk onhoorbaar of zelfs volledig stil bij een lagere belasting, die door steeds zuiniger componenten steeds vaker de norm is.

SilverStone Nightjar SST-NJ520 520W
Passieve voedingen werken zonder fan.

Er zijn echter ook nog altijd volledig passieve voedingen, zonder fan, die in principe ook volledig stil zouden moeten zijn. Wanneer absolute stilte vereist is, zoals bijvoorbeeld in een studio-omgeving, hebben die in theorie de voorkeur, want ze zullen nooit fan-geluid produceren. Passieve voedingen hebben echter ook nadelen. Elektronica heeft een langere levensduur wanneer deze niet te warm wordt, en zonder actieve luchtstroom hebben de onderdelen van passieve voedingen het per definitie zwaarder te verduren, waardoor ze eerder kapot kunnen gaan. We beschikken echter niet over harde data hierover. Om de levensduur te waarborgen, zijn voor een passieve voeding zo robuust en efficiënt mogelijke en dus duurdere onderdelen nodig, en dat drukt zich uit in de prijs. Die wordt ook niet lager door de geringe concurrentie in dit nichesegment.

Die hoge prijs roept de vraag op of passieve voedingen in de doorsnee praktijk nog wel een voordeel bieden boven een goede actieve of semi-passieve voeding, met een fan die wanneer nodig voor enige airflow kan zorgen. In deze review bekijken we daarom niet alleen zes passieve voedingen, maar vergelijken we deze ook met twee niet-passieve exemplaren.


Lees ook deze voeding artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*