Epson EH-TW9300W home cinema projector review: Tussen 2K en 4K

Nieuwe home cinema projector biedt hoge beeldkwaliteit en scherpte

Door


UHP lamp, lens, aansluitingen

Het belangrijkste verschil tussen de nieuwe TW7 en TW9 modellen met 4K enhancement en de eerder door ons geteste LS10000 zit hem in de lichtbron en in het feit dat de LS10000 reflectieve in plaats van transparante LCD panelen gebruikt. Waar de LS10000 gebruik maakt van een lasers, moeten deze goedkopere modellen het met een traditionele UHP lamp doen. Nadeel daarvan is dat het na inschakeling even duurt voordat de lamp op zijn volle helderheid en juiste kleurtemperatuur komt. Bovendien is de levensduur van UHP lampen beperkt, al moet het exemplaar uit de TW9300W volgens Epson 3500 tot 5000 uur mee moeten gaan, al naar gelang de lampmodus waarin het apparaat wordt gebruikt.

Epson EH-TW9300W

Een voordeel van de LS10000 dat wél terug te vinden is bij de TW9300W is dat ook dit model voorzien is van een gemotoriseerde lens. Hiermee is het mogelijk om zoom, focus en lenspositie elektronisch in te stellen, en al naar gelang meerdere presets aan te maken. Dit is vooral een voordeel voor mensen die met een "constant-height" scherm werken, waarbij cinemascope beelden zonder zwarte balken boven en onder het beeld getoond worden. Door de gemotoriseerde lens en de mogelijkheid om presets aan te maken is het hierbij eenvoudig om te switchen tussen 16:9 en 2,4:1 beeldverhoudingen. De kwaliteit van het systeem lijkt bovendien prima. Ook na meermaals schakelen tussen presets bleken de lensposities steeds correct ingesteld te worden, zonder verloop.

Het lenssysteem van de TW9300 is sowieso van prima kwaliteit. De projector is in de hoeken eigenlijk net zo scherp als in het midden van het beeld, en dankzij het flinke zoombereik van 2,1x en horizontale én verticale lens shift is de projector bovendien eenvoudig te plaatsen.

Als je de projector in een hushbox wilt plaatsen is er meer goed nieuws, want het is niet noodzakelijk om een luchtstroom van voor naar achter over de projector te hebben. De intake voor koude licht gebeurt namelijk linksvoor naast de lamp, terwijl warme lucht rechtsvoor weer wordt uitgeblazen. 

Alle aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde van de projector, achter een afneembaar kapje. Gebruik je de projector alleen draadloos, dan kan je dit kapje laten zitten zodat de achterzijde er strak geheel strak uitziet. 
De aansluitingen bestaan uit twee HDMI-ingangen waarvan er één geschikt is voor signalen met HDCP 2.2 codering en daarmee voor signalen van moderne apparaten als ultra hd blu-ray spelers. Voor de nostalgen onder ons is er daarnaast ook een VGA-ingang, een trigger-uitgang, RS-232C aansluiting, LAN poort en twee USB (service) poorten.

Epson EH-TW9300W


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Epson EH-TW9300W

2500 lm, 1920x1080, 1000000 : 1, LCD

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*