Epson EH-TW9300W home cinema projector review: Tussen 2K en 4K

Nieuwe home cinema projector biedt hoge beeldkwaliteit en scherpte

Door


Draadloos en HDR

Een nieuwe feature bij de TW9300W is de mogelijkheid om HDR-beelden weer te geven, waardoor er meer details in lichte delen van het beeld weergegeven kunnen worden. Het nut hiervan zullen we verderop in deze review bespreken. Helaas werkt de HDR-functie niet met elke beeldbron naar behoren. Wij testten de projector in combinatie met een Nvidia Shield, Google Chromecast Ultra en Samsung UBD-K8500 Blu-ray speler. Hoewel alle drie deze apparaten HDR-signalen kunnen leveren, lukte het ons alleen met de Samsung Blu-ray speler om daadwerkelijk HDR-signalen naar de projector verstuurd te krijgen, en alleen in 24Hz modus. Navraag bij Epson leerde dat men zich daar niet van problemen bewust is, maar op diverse internetfora melden verschillende gebruikers zich met vergelijkbare problemen. Hoewel wij dit niet hebben kunnen controleren, schijnt het probleem te zijn dat de HDMI chipset in de projector een maximale bandbreedte heeft van 10 Gbps. Dit betekent dat de projector 4K24p HDR beelden alleen kan verwerken wanneer deze in 4:2:2 kleurmodus worden verstuurd met 10 of 12 bit kleur. Voor 4:4:4 kleurmodus is niet voldoende bandbreedte beschikbaar. Afhankelijk van het bron-apparaat zal dit ertoe leiden dat beelden ofwel in 4:2:2 formaat worden uitgestuurd - waar de TW9300W mee overweg kan - of worden omgezet naar 8-bit kleur, waarbij het grotere kleurbereik verloren gaat.

Dat is echter niet het complete verhaal. De TW9300W die wij bespreken wordt geleverd met een losse HDMI-zender, die signalen draadloos naar een in de projector ingebouwde HDMI-ontvanger kan versturen. Deze functionaliteit is alleen beschikbaar bij de TW9300W, de normale TW9300 en de TW7300 bieden deze optie niet. Het versturen van de HDMI-signalen gebeurt via de WiHD standaard, wat betekent dat beelden ongecomprimeerd en met zeer beperkte latency worden verstuurd. Het vreemde aan de TW9300W is dat bepaalde modi die bedraad niét beschikbaar lijken te zijn, dit bij een draadloze verbinding wél zijn. Onderstaande tabel laat zien welke combinaties van inputbron en resolutie wij aan de praat hebben gekregen. De Nvidia Shield console biedt bedraad en draadloos exact dezelfde opties, maar bij de Chromecast Ultra en Samsung Blu-ray speler zien we verschillen. Een verklaring hiervoor ontbreekt.

Signaaltype Freq. Nvidia Shield  Chromecast Ultra  UHD Blu-ray 
Kleurdiepte / ruimte (Hz) HDMI Draadloos HDMI Draadloos HDMI Draadloos
8-bit RGB Rec.709 24 Ja Ja - - - -
8-bit 4:4:4 Rec.709 24 Ja Ja - - - Ja (HDR)
12-bit 4:2:2 Rec.709 24 Ja Ja - - - -
12-bit 4:2:2 Rec.2020 24 Ja Ja - - Ja (HDR) -
8-bit 4:2:0 Rec.709 50 - - - ja - -
8-bit 4:2:0 Rec.709 59,94 Ja Ja - ja - -

De beeldkwaliteit bij gebruik van van de draadloze verbinding is (voor het oog) gelijk aan gebruik van een bekabelde verbinding bij weergave van hetzelfde signaal, maar in vergelijking met Epson's full hd-projectoren die wij eerder testten lijkt de draadloze 4K-verbinding van de TW9300W wel minder robuust. De zender moet sowieso duidelijk vóór de projector opgesteld zijn om een goede verbinding te krijgen, en zelfs dan bemerkten we af en toe haperingen in de signaalweergave als er iemand tussen de zender en de projector door liep. 

Epson EH-TW9300W Epson EH-TW9300W


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Epson EH-TW9300W

2500 lm, 1920x1080, 1000000 : 1, LCD

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*