Epson EH-TW9300W home cinema projector review: Tussen 2K en 4K

Nieuwe home cinema projector biedt hoge beeldkwaliteit en scherpte

Door


HDR beeldkwaliteit

Zoals we al schreven, waren onze ervaringen met verschillende HDR-geschikte bronnen nogal wisselend, en lukte het feitelijk dus alleen om uit onze Samsung Blu-ray speler een HDR-signaal naar de projector te krijgen. Over HDR-weergave bij projectoren valt een heel boek te schrijven, maar de korte samenvatting is dat projectoren (nog) niet de lichtopbrengst en de contrastratio hebben om HDR écht impactvol weer te geven. Om de extra helderdere highlights uit een HDR-signaal te tonen is een hoge piekhelderheid vereist, en projectoren voor thuisgebruik kunnen dat feitelijk niet bieden.

Om de highlights toch helderder weer te geven dan de normale beeldinformatie, passen projectoren zoals de TW9300W forse tone mapping toe, waarbij het normale beeld feitelijk donkerder wordt weergegeven dan normaal. Dat is niet ideaal, en daarom bieden projectoren vaak meerdere modi waarbij je kunt kiezen voor een hoger HDR-effect, of betere algehele helderheid. Kies je voor dat laatste, dan wordt het beeld meer als een normaal SDR-signaal weergegeven. In de praktijk waren wij niet echt onder de indruk van de HDR-weergave van de EH-TW9300. De projector laat de gebruiker bij HDR-weergave kiezen uit vijf verschillende presets: SDR en HDR Mode 1 t/m 4. In HDR Mode 3 en 4 wordt het beeld doorgaans érg donker, en Mode 1 en 2 bieden naar onze mening de beste ervaring, zij het met een beperkt HDR-effect.


HDR Mode 4 biedt het hoogste dynamisch bereik, maar ten koste van veel helderheid in donkere delen van het beeld..


... terwijl Mode 1 een plaatje laat zien dat over het geheel helderder is, maar een lager dynamisch bereik heeft.

Alles overziend is de toevoeging van HDR aan deze projector een leuk extraatje, maar biedt het zeker niet dezelfde impact die we bij goede HDR-televisies wel beleven. Een voordeel dat je sowieso wel hebt bij weergave van HDR-signalen, is het grotere kleurbereik dat de projector dan kan weergeven. Onze metingen laten zien dat de TW9300W het DCI-P3 kleurbereik dat bij HDR-signalen wordt gebruikt vrijwel geheel afdekt, wat een hogere kleurverzadiging en minder banding mogelijk maakt.

Epson EH-TW9300W

Geluid, energieverbruik en input lag

Een belangrijke factor bij home cinema-projectoren is de geluidsproductie. Niets is zo vervelend als een stille filmscène die wordt overstemd door het geluid van luid blazende ventilatoren in een projector. Gelukkig is de EH-TW9300W relatief stil. Recht boven de projector meten we op 10 centimeter afstand 42,5 dB in bij gebruik van de lamp op volle sterkte, terwijl het geluid in eco-modus afneemt tot 38,5 dB. In vergelijking met andere projectoren die wij recent getest hebben zijn dat uitstekende waarden.

Het energieverbruik van de TW9300W is in lijn met wat we gewend zijn van projectoren met een UHP-lamp. Met de lamp op eco, medium en high is het verbruik respectievelijk 259, 265 en 327 watt.

Over input lag kunnen we kort zijn. In alle beeldmodi die we getest hebben kwamen we uit op 28 ms, onafhankelijk van het feit of we de beeldverwerking op coarse of op fine hadden ingesteld. Dat is een prima score voor de meeste (console) gamers, al zullen die hard fps-gamers het uiteraard te veel vinden.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Epson EH-TW9300W

2500 lm, 1920x1080, 1000000 : 1, LCD

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze projector artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*