TP-Link Talon AD7200 review: extreem snelle 802.11ad-router

TP-Link is de eerste met een 802.11ad-router

Door


Snel, heel snel

Zoals altijd als er een nieuwe standaard wordt geïntroduceerd, is het wachten op de clients die er gebruik van kunnen maken. Voor 802.11ad is het op dit punt nog geen vetpot. Qualcomm en Intel zijn op dit moment de enige die adapters hebben die ermee overweg kunnen, al zijn wij deze vooralsnog niet tegengekomen in producten die in ons testlab arriveerden. Let wel, er zijn ook apparaten die op het eerste gezicht geschikt lijken te zijn voor 802.11ad, maar dat in de praktijk niet zijn. Zo heeft de HP Elite X2 1012 een adapter aan boord die overweg kan met WiGig, maar niet verbonden kan worden met de Talon AD7200.

Op dit moment heb je als eindgebruiker nog niet enorm veel aan 802.11ad, maar het geeft wel een goed beeld van waar we over een paar jaar zijn, als er voldoende clients zijn. Het ontbreken van clients maakt het echter lastig om 802.11ad goed te kunnen testen. TP-Link stelde ons om die reden een tweede Talon AD7200 beschikbaar en leverde daar firmware bij waarmee het apparaat in bridge-modus gezet kan worden. Op die manier kunnen we de tweede Talon gebruiken als adapter voor een bekabeld aangesloten laptop.

TP-Link Talon AD7200

Uit onze tests wordt in ieder geval een ding duidelijk, 802.11ad maakt hoge, zeer hoge doorvoersnelheden mogelijk. Zelfs op 10 meter (line-of-sight) zitten we tegen de limieten aan van de gigabitaansluitingen op zowel zender als ontvanger. We durven zelfs wel te stellen dat er met een snellere fysieke aansluiting snelheden van meer dan 1 Gbps mogelijk zijn. Hieronder zie je een screenshot van een van de tests die we hebben uitgevoerd.

Let wel, we hebben hier te maken met een signaal met een frequentie van 60 GHz. Dat betekent dus ook dat het signaal relatief snel afzwakt. Waar je 5 GHz in veel gevallen nog enigszins kunt gebruiken in een naastgelegen ruimte, is dat bij 60 GHz absoluut niet het geval. Het zou ons dan ook niet verbazen als deze standaard in de toekomst voornamelijk gebruikt gaat worden in zakelijke omgevingen, waar een bekabelde backbone ligt. Een combinatie met wifi-meshing ligt eveneens voor de hand. Als je daarbij ook nog bedenkt dat er achter de schermen druk wordt gewerkt aan 802.11ax, dan gaan er de komende jaren interessante zaken gebeuren in het wifi-landschap. Het belooft in ieder geval een stuk leuker te worden dan de afgelopen jaren waren.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

TP-Link Talon AD7200

Draadloos, 802.11ad, 800 Mbit/s, 1733 Mbit/s

Specificaties Testresultaten Reviews

Dossier

Lees ook deze router artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*