Intel 600p 512GB review: goedkope PCIe SSD

PCI-Express prijsdoorbraak?

Door


Conclusie

De Intel 600p 512GB is sneller dan gewone SATA600 SSD's, maar over het algemeen liggen de prestaties veel dichter bij SATA600 SSD's dan PCI-Express SSD's. Het enige punt dat echt goed is, is de sequentiële leessnelheid. Hiermee presteert hij dankzij het doorbreken van de bottleneck van de SATA600-interface veel beter. De leessnelheid neemt echter vrij sterk af naarmate de blokken kleiner worden: bij onze 64k en 4k test zien we al gauw dat de prestaties kelderen. Ook de schrijfsnelheid is niet om naar huis over te schrijven, zeker vergeleken met andere PCI-Express SSD's. 

Voor sommige doeleinden kan de Intel 600p absoluut interessant zijn en dan vooral voor laptops, omdat een M.2-slot tegenwoordig bij kleinere laptops standaard is. Bij het uitbreiden van de opslag van een laptop kan je nu nog kiezen uit SATA M.2's, die minder goede prestaties bieden voor dezelfde prijs als de 600p, en PCI-Express SSD's, die stukken beter presteren maar ook veel duurder zijn. Voor deze doelgroep wordt er dus een hoger prestatieniveau naar een lagere prijs gebracht, en dat is altijd mooi. Als we de door Intel opgegeven specificaties mogen vertrouwen, dan valt het stroomverbruik ook heel erg mee. Je moet trouwens wel opletten dat het M.2-slot daadwerkelijk PCI-Express ondersteunt, want dit is bij laptops niet altijd het geval.

Intel 600p 512GB

Als alternatief voor SATA600 SSD's is de 600p dus prima. Als alternatief voor snelle PCI-Express SSD's schiet hij toch echt tekort, omdat de prestaties veel dichter bij die van SATA SSD's liggen. De prijs is er dan ook naar: op dit moment is de 600p de goedkoopste PCI-Express SSD die je kan nemen. Als hij een jaar eerder was uitgekomen, dan was hij absoluut een prijs/prestatie aanrader geweest, maar op dit moment zijn er interessantere alternatieven waar je niet veel meer voor hoeft neer te leggen. Zo betaal je voor de 960 Evo gemiddeld ongeveer 10 eurocent per gigabyte meer, maar daarvoor krijg je echt significant betere prestaties terug.


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*