Nvidia GeForce GTX 1070 en 1080 round-up: de beste keuze voor 4K en VR

Zestien GeForce GTX 1070 en 1080 videokaarten getest

Door


Inleiding

Er valt weer genoeg te kiezen als je op zoek bent naar een nieuwe videokaart. In twee maanden kwamen er deze zomer maar liefst vijf nieuwe 3D-chips op de markt, waarbij Nvidia zijn GTX 1070 en GTX 1080 als eerste introduceerde. Van beide hebben we inmiddels een achttal uitvoeringen getest, waardoor we een antwoord kunnen geven op de prangende vraag: welke GeForce GTX 1070/1080 moet je kopen?


In onze eerdere reviews kon je alles lezen over de nieuwe topkaarten van Nvidia. Kort recapitulerend zijn beide gebaseerd op dezelfde GP104-GPU uit de Pascal-generatie, die wanneer volledig ingeschakeld over 2560 shader-units beschikt. In grote lijnen is de vorige generatie (codenaam Maxwell) overgezet op een kleiner productieprocedé. Door deze overstap van 28 naar 16 nm, alsmede door de toepassing van FinFET-transistors, zijn veel hogere kloksnelheden mogelijk.

Toch zijn er ook de nodige veranderingen in de architectuur en functionaliteit. Simultaneous Multi-Projection maakt het mogelijk om een beeld vanuit verschillende hoeken te berekenen, van belang voor multimonitor-configuraties en natuurlijk virtual reality. Daarnaast is er nu ondersteuning voor DisplayPort 1.4 en daarmee voor monitoren die een hoge resolutie combineren met hoge verversingsfrequenties en zelfs HDR.

Inno3D GeForce GTX 1080 iChill X3 8GB


Dossier

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*