AMD Zen processors preview

Zen is coming

Door


Inleiding

De afgelopen maanden heeft AMD behoorlijk wat informatie vrijgegeven over de nieuwe Zen-architectuur en de bijbehorende chipsets. Tijd voor een update waarin we alles weer goed op een rijtje zetten wat betreft de architectuur die AMD de meest concurrerende in tien jaar noemt.


Zen is een nieuwe architectuur die de AMD-processors weer concurrerend moet maken met die van Intel. AMD heeft zich hierbij gericht op het verbeteren van de IPC en de efficiëntie ten opzichte van de inmiddels bejaarde Bulldozer-architectuur, waar de focus op hogere kloksnelheden en meer cores ten koste van IPC en singlethreaded performance leidde tot een nog verdere verslechtering van AMD's positie op de processormarkt. Naast de nieuwe architectuur maakt AMD ook een stap van 32nm naar het 14nm procedé, wat een aanzienlijke verbetering in de efficiëntie moet opleveren.

Zen is een brede architectuur, vergelijkbaar met Skylake en andere architecturen van Intel. Het is de bedoeling dat er op Zen gebaseerde processors zullen uitkomen voor laptops, desktops en servers. In eerste instantie mogen we de 8-core high-end desktop (HEDT) processors verwachten, met de codenaam Summit Ridge. Later zouden er ook Summit Ridges verschijnen met een zes en vier cores. 

Er is veel optimisme over Zen, maar ook veel scepsis. AMD heeft de afgelopen tien jaar nogal wat beloftes gemaakt die het bedrijf later niet kon waarmaken, met name bij het Bulldozer-debacle. We kijken daarom ook uit naar de introductie van Zen, die in het eerste kwartaal van 2017 zal plaatsvinden. Wellicht dat de processormarkt weer wat spannender en interessanter wordt!

Uitgebreidere informatie over specifieke aspecten van Zen kan je vinden in enkele andere preview-artikelen die we eerder hebben gepubliceerd. Een bespreking van de architectuur kan je hier vinden, en meer informatie over AMD's beweringen betreffende de IPC-verbetering staat in dit artikel. Dit artikel poogt alle informatie die beschikbaar is over Zen samen te brengen in één plaats.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*