Intel Core i7 7700K / i5 7600K 'Kaby Lake' processors review

Alles over de nieuwste processors voor socket 1151

Door


Inleiding

Deze maand komt Intel met de opvolger van de Skylake-architectuur, bijna anderhalf jaar nadat die voor het eerst op de markt werd gebracht. In tegenstelling tot vorige generaties is hier geen sprake van een vernieuwing, maar is dit een refresh met 'optimalisaties' die voornamelijk gericht zijn op het verbeteren van de performance per watt. We hebben de Kaby Lake Core i5 7600K en Core i7 7700K onder handen genomen en onderzoeken of ze het aankopen waard zijn.


Vorig jaar stapte Intel officieel af van het tick-tock model, het voornemen van het bedrijf om ieder jaar een significante innovatie te introduceren: ofwel een nieuwe architectuur, ofwel een nieuw procedé. Hiervoor was het bedrijf er bijna tien jaar lang in geslaagd om zich hieraan te houden, hoewel de interval in de praktijk eerder neerkwam op 1,25 jaar. Bij de overgang naar het 14nm procedé traden er al problemen op, waardoor er geen desktopversie van Broadwell op de markt kwam in 2014. Toch kwam Skylake zelf netjes twee jaar na Haswell.

Doordat het steeds moeilijker wordt om procedéverkleiningen door te voeren, en hoogstwaarschijnlijk ook omdat Intel momenteel op de x86-markt niets te vrezen heeft, ging het tick-tock model vorig jaar van de baan. Het maakte plaats voor een systeem waarbij er in ieder geval na iedere tick en tock een zogenaamde 'optimalisatie' op de markt komt, waarbij de architectuur niet verandert en de generatie qua procedé op dezelfde node blijft, maar de in de tussentijd opgedane ervaring wordt gebruikt om zo goed mogelijk gebruik te maken van het procedé. Dit leidt in de eerste plaats tot een lager stroomverbruik, waardoor een hogere kloksnelheid (en daarmee betere prestaties) mogelijk wordt binnen de stroombegrenzingen van de processor. Het is nog niet officieel bevestigd, maar volgens uitgelekte slides zal er na Kaby Lake nóg een generatie komen op 14nm (of 14nm+, zoals Intel het geoptimaliseerde procedé noemt), te weten Coffee Lake. Deze zal eveneens gebaseerd zijn op de Skylake-architectuur, maar met wat grotere veranderingen dan enkel een 'optimalisatie': zo zullen er naar verluidt 6-core processors verschijnen voor het mainstream-platform.

In grote lijnen zijn de adviesprijzen van Kaby Lake exact hetzelfde als bij Skylake, maar in het begin zullen de nieuwe modellen ongetwijfeld nog wat duurder zijn dan hun voorgangers. Wil je meer informatie over de 200-serie chipsets en de moederborden die fabrikanten bij deze gelegenheid hebben uitgebracht, dan kan je de bijbehorende Intel Z270 moederborden review doornemen.


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Intel Core i5 7600K Boxed

Socket 1151, 3.8 GHz, 4 cores, 95 W, 14 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

278,49 €

gem. 284,35 €
6 shops, 1x voorraad

Intel Core i7 7700K Boxed

Socket 1151, 4.2 GHz, 4 cores, 95 W, 14 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

403,75 €

gem. 423,90 €
7 shops, 1x voorraad

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*