19 24-inch full hd monitoren review: betaalbaar beeld

Ook voor een bescheiden prijs is er voor elk wat wils

Door


Uniformiteit

Bij de individuele productpagina's van de geteste monitoren vind je screenshots met gedetailleerde informatie over de uniformiteit, die we meten in 15 vlakken. Hieronder beperken we ons tot de verhouding van de laagste helderheid ten opzichte van de hoogste, bij zwart en wit.

Samsung laat met de S24D330H de beste uniformiteit noteren. De Asus BE249QLB en de twee Acers halen net de 80% niet, wat we doorgaans als ondergrens voor 'goed' aanhouden. Kleine verschillen in helderheid zie je met het blote oog niet zo snel, maar meer dan 20% is wel zichtbaar.

De uniformiteit van zwart lijkt in procenten altijd een stukje minder, maar je moet er wel rekening mee houden dat het hier in absolute waardes om kleine verschillen gaat. Waardes hoger dan 70% zijn prima, daaronder worden we minder enthousiast. De onderste vijf vallen hier wat tegen, en de Benq GW2470H en de Samsung S24F350FH hebben hier duidelijk echt een zwak punt.

Hieronder zie je nog een toelichting over hoe de individuele uniformiteitsmetingen op de afzonderlijke productpagina's te interpreteren.

De kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

  • Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1
  • Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1
  • Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1
  • Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1
  • Iiyama G-Master Silver Crow GB2783QSU-B1

  • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
  • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
  • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
  • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
  • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*