19 24-inch full hd monitoren review: betaalbaar beeld

Ook voor een bescheiden prijs is er voor elk wat wils

Door


Kleurweergave

Voor de kleurweergave doen we heel veel metingen, maar we houden het hier wederom bij de belangrijkste. De gedetailleerde resultaten vind je op de productpagina's van de geteste monitoren, inclusief screenshots van de Calman software. 

Om te beginnen kijken we naar de dekking van de sRGB kleurruimte. Hoe dichter die wordt benaderd, hoe beter verzadigd de kleuren zijn. Hier zien we dat tn-monitoren overwegend in de onderste helft van de grafiek zitten, al is de Iiyama GE2488HS-B2 een positieve uitzondering. De AOC i2475PXQU en de Philips 246E7QDSW doen het hier het beste, maar de vier modellen daaronder, waaronder alle drie de testdeelnemers van Samsung, doen het ook uitstekend.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. Een waarde van 6500 K heeft de voorkeur, voor een neutrale kleurweergave die overeenkomt met wat je bij daglicht mag verwachten. De meeste testdeelnemers doen het hier heel behoorlijk, maar de AOC i2475PXQU en de LG 24MP58VQ-P zitten duidelijk te hoog, met een lichte blauwzweem tot gevolg, en de LG 24MP48HQ-P en 24MP68VQ zijn wat te laag, met een rossig zweem als bijwerking.

Vervolgens een blik op de kleurafwijking op basis van de CIE2000 norm. We houden een bovengrens van 3 aan voor wat we als acceptabel voor beeldbewerking vinden, een grens van 5 voor wat nog niet storend is - daarboven worden we echt niet vrolijk. Het goede nieuws is dat slechts vier modellen ons enigszins de wenkbrauwen doen fronsen. Daarvan zet de Benq GW2470H beduidend betere resultaten neer bij sRGB-weergave - die grafiek laten we dan ook maar even zien. Eerst bij standaardweergave:

En de resultaten in de sRGB-modus, indien voorhanden - dat is dus bij 8 modellen het geval. Te zien is dat er bij de meeste weinig verschil is.

Vervolgens de grijsafwijking. Die is doorgaans lastiger om echt goed te krijgen, en afwijkingen zijn minder snel zichtbaar - behalve in wit en grijstinten. Hier zien we toch een behoorlijk aantal modellen met erg nette scores, zeker de Samsung S24F350FH en LG 24MP88HM-S, Samsung S24D330H en de C24F390FHU van hetzelfde merk laten prima waardes noteren. Dat geldt ook nog voor de Philips 246E7QDSW, terwijl de Benq BL2405HT en de Acer RT240Ybmid ook nog als zeer goed zijn te kwalificeren. LG levert ook de hekkensluiters, maar geen van de zeven modellen onderin deze grafiek doet het hier erg goed.

Bij elke geteste monitor vind je op de productpagina gedetailleerde resultaten van de kleurmetingen.

Gamma 

De gammawaarde voor sRGB is idealiter 2,2. Afwijkingen kleiner dan 0,2 vinden we acceptabel, daarboven ga je het wel echt storend zien. Een te hoog gamma als detailverlies in donkere delen, een te laag gamma als hetzelfde fenomeen, maar dan in lichte beelddelen. Gemakshalve hebben we de absolute gamma-afwijking ook in oplopende volgorde in een aparte grafiek gezet.

Hier zie je Dat de meeste modellen heel aardig binnen de gewenste marges scoren, maar een viertal gaat hier wel de mist in. Zeker bij de Benq GW2470H is het gamma echt te hoog.

 


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*